Belföld

2016.08.18. 20:21

Mária Királysága

Regnum Marianum - Mária Királysága. Így nevezték a keresztény Magyarországot, miután örökös nélkül maradt Szent István királyunk halála előtt (1038-ban) Székesfehérvárott a Szent Koronát és az országot Szűz Máriának ajánlotta fel.

Németh F. Bernadett

Így lett Jézus anyja a mi patrónánk. Mi, magyarok voltunk az elsők abban, hogy Szűz Máriát nagyasszonyunkként tiszteltük. Európa más nemzetei csak utánunk tették meg ezt és ajánlották országukat a Szent Szűznek.

A Szent Korona szellemisége és hitünk hű őrizője, a szintén szent László király mindent megtett azért, hogy Magyarország Mária országa maradjon. (Neki köszönhető, hogy István királyt szentté nyilvánította az egyház.)A későbbi századok folyamán sokszor kellett megküzdenünk hitünkért, például a törökkel, és tudjuk, hogy, bár a fegyveres csatákat végül elbuktuk, a hitünk fennmaradt.

Fennmaradt később, a kommunizmus sötét éveiben is, amikor a hit gyakorlásával akár az életünket kockáztattuk.És hogy állunk ma Szent István király örökségével? Ma, amikor - országunkban - mindenki szabadon gyakorolhatja a vallását? Megvan-e még bennünk a hit, megvan-e a bátorság, amivel ezt a hitet meg merjük vallani, merjük vállalni, és nemcsak ünnepnapokon, hanem a hétköznapokban is? Ott van-e a mindennapi döntéseinkben az, amit a hitünk diktál?

Megjelenik-e családi életünkben Mária szelídsége, alázata, önfeláldozása, amellyel elfogadja a feladatot, amit Istentől kapott? Ha a nem vallásosak elé állunk, vajon azt látják-e rajtunk, hogy kereszténynek lenni jó? Magyarok Nagyasszonya! Kérjük, segítsd királyságodat, hogy így legyen!

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a veol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!