Négy helikopterrel több a hazai légtérben

2017. május 22., 13:19 szerző: Balogh Ákos fotós: Benedek Levente
komment
Kecskemét - A legmagasabb szintű nagyjavítást követően május 20-án szombaton érkeztek haza a Magyar Honvédség Mi-17-es szállítóhelikopterei Oroszországból.
hirdetes_kapcsolo: 1
data['nincs_banner']: 0
G->reklam_mentes: 0

2016 őszén szállították el a Vertoljoti Rossziji Rt. javítóbázisára, a Novoszibirszki Légijármű Javító Üzembe az elhasználódott magyar katonai szállítóhelikoptereket, hogy a gyár szakemberei teljes körű felújítást, úgynevezett nagyjavítást végezhessenek el rajtuk, így újabb 2000 repült órát és körülbelül 6-8 év üzemidőt biztosítva a helikoptereknek.

A csaknem 8 hónapos oroszországi munkafolyamatok után, a közel 4 millárd forintos beruházás eredményeként négy helikopterrel több áll rendelkezésre a honvédség rendszerében, melyek a katonai alkalmazáson túl adott esetben, katasztrófavédelmi feladatokban, például légi kutatás-mentésben, árvízvédelemben is segíteni tudnak.

Szétszerelve, de egyszerre hozta haza a négy katonai helikoptert az An-124-es repülőgép Fotó: Benedek Levente

A négy helikopter egy An-124-es orosz teherszállító repülőgépen érkezett haza a kecskeméti repülőtérre, május 20-án szombaton, a kora reggeli órákban. A technikai eszközök az átvételt, összeszerelést és berepülést követően 1-2 hónapon belül kerülnek vissza az aktív gépállományba.

A nagyjavítással egyébként remélhetőleg visszanyeri egy több éve elveszített képességét a hadsereg, ugyanis a négyből kettő olyan szállítóhelikopter is újra működőképessé vált, melyen éjjellátó eszköz használatával sötétben tudnak a pilóták repülni és különböző olyan műveletet végrehajtani, mely az éjjellátók nélkül nem valósítható meg. Ezt a képességet kihasználva pont ez a két helikopter segített egyébként a 2010-es vörösiszap-katasztrófa során megsérült személyek éjszakai kimentésében Devecser és Kolontár térségében.

Balogh Ákos

2017. május 22., 13:19 szerző: Balogh Ákos fotós: Benedek Levente

Hozzászólások

Részletes műsor

loader image

Műsorok betöltése...