Belföld

2009.04.22. 02:28

Lobbisták az állatkert ellen? Csütörtökig döntenek

Csopak, Veszprém - Csütörtökig eldől, jöhetnek-e a gnserndorfi csimpánzok a Csimpánzvilágba - csupán ezt ígérte tegnap <i>Szabó Imre</i> környezetvédelmi miniszter az állatkertben.

Németh F. Bernadett

Ahová helyi politikusok meghívására érkezett, s vette szemügyre a Kittenberger Kálmán Növény- és Vadaspark négyszázmilliós projektjét, a Csimpánzvilágot. Pál Béla, a regionális fejlesztési tanács elnöke a sajtótájékoztatón elmondta: kérték a minisztert, hallgassa meg érveiket és segítsen abban, hogy a Kelet-Európában páratlan Csimpánzvilágot megtölthessék majmokkal. Ugyanis - mint arról már korábban hírt adtunk - a gnserndorfi vadaspark csimpánzcsapatának behozatala akadályokba ütközik. Ezt az akadályt Lasztovicza Jenő megyei közgyűlési elnök kertelés nélkül megnevezte: a Környezetvédelmi és Vízügyi Minisztérium osztályvezető-helyettese (Rodics Katalin, a szerk.) akadályozza az osztrák majmok behozatalát, célozva arra jelentésében, hogy Ausztriában egy alapítvány vállalná a majmok gondozását. 

Lasztovicza Jenő
megyei közgyűlési elnök leszögezte azt is: vannak lobbik, melyeknek nem érdeke a veszprémi állatkert fejlődése. Példaként az elnök a fővárosi állatkertet, annak igazgatóját említette, aki korábban környezetvédelmi miniszter volt (Persányi Miklós, a szerk.). Az elnök megnyugtató és persze kedvező választ kért a minisztertől. Ugyanezt várja Szabó Imrétől Debreczenyi János polgármester is, aki diplomáciai úton szintén segítséget kért, s ezt kérte Török László állatkert-igazgató is, aki elmondta: tegnap látta a Csimpánzvilágot a csimpánzok nemzetközi fajkoordinátora, és mindennel elégedett volt. Szak- véleménye az, hogy a gnserndorfi majmoknak Veszprémben van a legjobb helyük. A vadaspark igazgatója megjegyezte: reméli, ha a szakmai állásfoglalások, jogszabályok a Csimpánzvilág mellett szólnak, Budapest ugyancsak az ügy mellé áll. Megjegyezte: a szponzorok a majmok érkezéséhez kötötték támogatásukat. Dióssy László, a KvVM szakállamtitkára azt fűzte az elhangzottakhoz: valamennyien azt szeretnék, hogy a csimpánzok ide jöjjenek, s ennek érdekében meg kell találni a megoldást. 

Az ötpárti összefogás jelképeként ezentúl egy csimpánzképet használ majd - hajtott fejet Szabó Imre az állatkerti ügyben tanúsított politikusi összefogás előtt. Elismeréssel szólt a Csimpánzvilágról, és biztosította a jelenlévőket, hogy a ház csimpánzokat fog kapni , ehhez a minisztérium megadja a támogatást. A miniszter a politikusok felkérésére bekérte az ügy dokumentumait. A miniszter kijelentette: nincs versengés az állatkertek között, a döntést pedig csütörtökig meghozzák. Megerősítette: az ügynek nincs vége. Több szempontot kell mérlegelni, aminek a végén eldől, melyik csimpánzcsapat jöhet majd Veszprémbe.

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a veol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!