Belföld

2015.09.08. 12:29

Kitörtek a migránsok a röszkei gyűjtőpontról (frissítve)

Menekültek egy újabb csoportja tört ki a gyűjtőpontról Röszkénél kedden délután.

MTI

Folyamatosan érkeznek a menekültek a röszkei határhoz; egy kijelölt gyűjtőpontról viszik őket busszal az elkerített táborokba, ahol a regisztráció történik. Kedden délután újra kitört egy közel százötven fős csoport a rendőri sorfalon keresztül és futva indult Szeged irányába. Több óra után a rendőrök megállították őket és tolmács bevonásával intézkedtek. Több segélyszervezet, többek között a magyar vöröskereszt és a karitász is jelen van a helyszínen és adományokkal, többek között vízzel, élelmiszerrel valamint ruhákkal, cipőkkel látják el a menekülteket. Többen azt nyilatkozták, elsősorban csak menni szeretnének tovább.

A helyzet azért is feszült, mert továbbra is több migráns érkezik, mint amennyit buszokkal el tudnak szállítani a táborokba. Emellett a menekültek közül többen nem akarnak regisztrálni, mert úgy tudják, ha Németországban nem maradhatnak, akkor visszatoloncolják őket oda, ahol regisztráltak.

A rendőrség fokozott jelenléte, a menekültek szállítása és ellátása is folyamatos. Számos külföldi többek között cseh, szlovák, német, osztrák, francia, sőt japán televíziós stáb követi nyomon az eseményeket a helyszínen.

Visszautasította Szijjártó Péter külgazdasági és külügyminiszter kedden a svéd miniszterelnöknek a migránsválsággal kapcsolatban Magyarországra tett megjegyzését, amelyet elfogadhatatlannak minősített. Rendkívül képmutatónak és elfogadhatatlannak tartom azt, ha valaki az uniós források folyósítását összekeveri az Európai Unió előtt álló egyik legnagyobb kihívás, a bevándorlás kérdésével - mondta a miniszter az MTI-nek telefonon.

A Fehér Ház lépéseket mérlegel, amelyekkel az Egyesült Államok segíthetne Európának a menekültválság kezelésében jelentette ki kedden Washingtonban Josh Earnest, a Fehér Ház szóvivője. Eközben Stéphane Dujarric, az ENSZ-főtitkár szóvivője közölte, hogy Ban Ki Mun az elmúlt két napban megbeszélést folytatott Magyarország, Ausztria, Csehország, Szlovákia, Lengyelország, Németország és Görögország vezetőivel. A világszervezet apparátusának első embere arra kérte őket, hogy váljanak a hangjává azoknak, akik védelemre szorulnak és találják meg hamar a közös megközelítést annak érdekében, hogy az alapvető szükségleteiket kielégítsék . (Röszkén járt kollégáink később közöljük.)

Többen azt nyilatkozták, elsősorban csak menni szeretnének tovább

 

 

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a veol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!