Belföld

2017.03.24. 20:35

Modern repülőkön tanulhatnak a jövő pilótái

Szolnok - Két vadonatúj kiképző repülőgép szállt le a Magyar Honvédség szolnoki repülőterén pénteken délben. Ezek váltják le a kiöregedett Jak-52-es típusú kisrepülőket.

Balogh Ákos

363 millió forint értékben összesen négy kiképző, felderítő és futárrepülőgépet szerzett be a honvédség, ezek közül érkezett meg az első kettő, cseh gyártmányú Zlin Z-242L típusú kétüléses kiképző repülőgép az MH 86. Szolnok Helikopter Bázisra, ahol 1993 óta a már akkor elavultnak számító, román gyártmányú Jak-52-es motoros kiképző repülőgépek segítették a hazai vadászpilóta-, szállítórepülőgép- és helikopterpilóta-képzést.

A régi kiképző repülőgép előtt áll Koller József ezredes, aki egészen 2004-ig a szentkirályszabadjai helikopterezrednél szolgált
Fotó: Balogh Ákos

A gépek átadóján Simicskó István honvédelmi miniszter elmondta, mérföldkőnek tartja a repülőgépek érkezését, hiszen az '50-es, '60-as évek kisgépét, a Jak-52-est váltották le a mai napon, melyek a mai korban már kevésbé tudják teljesíteni azokat a feladatokat, amelyeket elvárnak tőlük. A miniszter hozzátette: további négy kisgép beszerzését tervezik, így nyolcra bővítve a kiképzőrepülő-flottát.

Az új kiképző repülőgépek hajózó és műszaki kiszolgáló állománya Csehországban már megkapta a szükséges átképzést, és sikeres vizsgát tettek, a teljes állomány átképzése azonban csak 2017. május végére valósul meg. Ezt követően a gépek teljeskörűen alkalmasak lesznek a várhatóan addig beérkező másik két Z-143Lsi típusú négyüléses felderítő és futárrepülőgépekkel a kiképzésre, felderítésre, határőrizeti munkát segítő megfigyelésekre, futárfeladatokra, szükség esetén pedig akár árvízi helyzet felmérésére is bevethetőek lesznek. A Zlin repülőgépek egyébként nem ismeretlenek a Magyar Honvédségben, régebbi konstrukcióik egészen 2002-ig töltöttek be hasonló feladatot a katonaságnál. A mostani gépek jóval modernebbek, korszerű műszerekkel vannak felszerelve, így alkalmasak a nemzetközi légi forgalomban való részvételre is, üzemeltetésük kevésbé költséges, hatótávolságuk 800 kilométer, és mintegy 4 órát képesek egy feltöltéssel a levegőben tölteni.

Cseh gyártmányú Zlin Z-242L típusú kétüléses kiképző repülőgépek érkeztek a szolnoki helikopterbázisra. A kibővült flotta alkalmas lesz kiképzésre, felderítésre, határőrizeti munkát segítő megfigyelésekre, futárfeladatokra, de akár árvízi helyzet felmérésére is
Fotó: Balogh Ákos

Koller József ezredes, az alakulat parancsnoka, aki 2004-ig a szentkirályszabadjai helikopterezrednél is szolgált, a gépek érkezése kapcsán elmondta: olyan előrelépés ez, amilyen az elmúlt 20-30 évben nem történt. Nagy öröm ez számunkra, s ez látszott a bázis állományán is, hiszen mindenki eljött megnézni az új gépet.



Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a veol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!