Belföld

2016.10.24. 15:48

Így védekezzen a kiber-bűnözők ellen!

Adathalász-támadás, kártevő alkalmazás, zsarolóprogram, fertőző webhely. Védekezzen tudatosan a mobileszközét fenyegető kibertámadások ellen!

Az Europol Kiberbűnözés Elleni Központ koordinációja mellett megvalósuló - a kiberbűnözés elleni közös uniós fellépést összehangoló - 2016-os Operatív Akciótervben 25 ország - köztük Magyarország - vesz részt.  A Készenléti Rendőrség Nemzeti Nyomozó Iroda Kiberbűnözés Elleni Osztályának koordinációjával október utolsó hetében kifejezetten a mobileszközöket érintő fenyegetésekre hívja fel a figyelmet partnereivel együtt a rendőrség.

Ingyenes Wi-Fi? Előfordulhat, hogy nagyon sokba fog kerülni Önnek. " target="_blank"" target="_blank"">#MobileMalware #rendőrség @Europolhttps://t.co/2dXCYqZzM1" target="_blank" pic.twitter.com/Y7GSVXNxQ5

Az asztali számítógépeket és laptopokat érintő magas fokú „malware” fenyegetés mellett évről évre egyre több kártékony programot, alkalmazást készítenek kifejezetten mobileszközök megfertőzésére, amelyek párosulva az okostelefonok terjedésével igen komoly biztonsági kockázatot jelentenek. A kártékony programok esetenként a banki alkalmazásokhoz, az eszközökön végzett pénzügyi műveletekhez kapcsolódhatnak, de a külső forrásból elérhető játék- és alkalmazás-letöltések is jelentős veszélyt jelentenek.

Nagyon fontos a felhasználói tudatosságnövelés, a veszély megelőzésének lehetőségeit is magába foglaló tájékoztatás, ezért a mobileszközöket érő kiberfenyegtés témájában a Nemzeti Nyomozó Iroda Kiberbűnözés Elleni Osztálya és a Nemzeti Kibervédelmi Intézet közös sajtótájékoztatót tartott 2016. október 24-én.

A tájékoztatón elhangzott, hogy az eszközöket ért támadások elsősorban a felhasználók megtévesztésével érik el céljukat, ezért nagyon fontos az óvatosság. Készült egy másfél perces videó, öt GIF animáció, valamint több infografika is, amelyek a tudatos felhasználói magatartást hivatottak erősíteni.

Az infografikák a cikkhez tartozó dokumentumok között találhatóak, a GIF-eket a rendőrség innen is elérhető hivatalos twitter csatornájára töltöttük fel.

Ne hagyja, hogy a zsarolóvírusok "túszul ejtsék" telefonját! " target="_blank"" target="_blank"">#MobileMalware #rendőrség @Europol pic.twitter.com/6caF1JRnM1

Védekezzen tudatosan a mobileszközét fenyegető kibertámadások ellen!

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a veol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!