Belföld

2015.09.04. 19:45

Exodus az M1-esen - Migránsok menete a bizonytalanba

Budapest - Egyszer csak hátukra vették a batyujukat, nyakukba a gyerekeket, és elindultak a menekültek a Keleti-pályaudvar aluljárójából a Rákóczi út felé. Legalább ezerötszázan, de inkább kétezren útra keltek, hogy ha vonaton nem lehet, akkor gyalog érjék el úti céljukat, az osztrák határt, majd onnét Németországot. Úgy érezték, nincs tovább maradásuk, menniük kell.

Osváth Sarolta

Látszólag semmilyen előjele nem volt annak, hogy a napok óta a Keleti pályaudvar aluljárójában várakozó illegális bevándorlók pénteken déli egy óra tájban tömegesen elhagyják a biztonságos tranzit zónájukat és fegyelmezett menetbe felzárkózva útra kelnek. Pedig ez történt. Szinte varázsütésre, egyszerre  álltak fel, bizonyára volt, aki titokban megszervezte a demonstratív, ám békés   kivonulást. A pályaudvaron a nemzetközi vonatok leállítása óta csökkentett létszámú rendőrség is csak később ocsúdott fel és a Rákóczi úton, a Blaha Lujza tér közelében érte utol egy kisbuszuk a menetet. A péntek délutáni fővárosi csúcsforgalomban - mint kés a vajban – vonultak át a városon, az autók félreálltak és a kánikulában izzadók  - látva az elcsigázott, mindenre elszánt embereket – ezúttal nem igen „anyáztak”.

A menettel kezdettől fogva együtt haladt fotóriporterünk, Bebes Mátyás, aki egy idő után - látva a menekültek és az őket biztosító rendőrök közötti kommunikáció nehézségeit, a fényképezés mellett önkéntes segítővé is vált: a rendőrök és a menet angolul beszélő vezetője között a közvetítő szerepét vállalta, így első kézből tudhatjuk: a menekültek mindenre elszántak, hogy elhagyják hazánkat. Nem tudták megállítani őket az úton keresztbe fordított rendőrautók, és nem szállnak fel semmilyen járműre sem. A bicskei vasútállomáson történtek miatt nem bíznak a magyar hatóságok intézkedéseiben. Délután három körül a menet már túljutott az Erzsébet hídon és a Hegyalja úton, az építkezés miatt feltúrt Budaörsi úton, és kiértek az M7-M1 többsávos autópálya bevezető szakaszára. A menet a leálló sávban haladt, rendőri biztosítással. Ennek ellenére iszonyú torlódás alakult ki a fővárosból kivezető útvonalon. A Balaton hétvégi csúcsforgalmat azonban alapvetően nem a menekültek vonulása, hanem a sokak által indokolatlannak vélt, időnkénti teljes sávlezárások okozták.

A több ezer autóban utazó emberek azonban mégsem dudáltak és nem voltak türelmetlenek. Szabadon hagyták a leálló sávot, ahol azok haladhattak, akik segítséget nyújtottak: ételt, italt, ruhát és főként különböző szállító eszközöket vittek a menetben gyaloglóknak. Használt babakocsik, biciklik, kiskocsik, gurulós bevásárló kocsik érkeztek, autók csomagtartójából ruhákat, takarókat, pelenkákat raktak ki a civil önkéntesek a sztráda mellé. Két-három kilométerenként vizes palackokat helyeztek el és a Migration Aid címére sokan ételrendeléssel segítettek. A szemét eltakarítását is megszervezték, önkéntesek gyűjtötték össze az út mentén elszórt műanyag vizes palackokat. Hat óra felé már az M7-M1-es autópálya elágazásánál tartottak, ahol a rendőrség ismét megpróbálta leterelni a pályáról a menetet, de nem sikerült.

Fotós kollégánkat csak több órás araszolás után sikerült a Déli pálya-udvartól  a 19. kilométernél utolérni. A gyaloglók ekkor már időnként megpihentek, hiszen legalább 35 kilométer tudhattak maguk mögött. Előttük azonban ennek a távolságnak a többszöröse volt még. És sem ők, sem a rendőrök nem tudták, hol fogják az éjszakát tölteni!

Közben a keleti pályaudvar nem ürült ki teljesen, több százan ott maradtak  még, talán a továbbutazás lehetőségében bízva. A békésen üldögélő menekültekbe azonban délután sikerült a magyar-román futballmeccsre érkező futballhuligánoknak belekötni. Most először volt verekedés a pályaudvaron.

Bicskén pedig már pattanásig feszült a helyzet: a vonatot elhagyni nem akaró migránsok közül több férfi még öngyilkosság elkövetésével is fenyegetőzött, ha táborba akarják őket szállítani, és nem utazhatnak tovább. Ételt és italt nem fogadtak el a rendőrségtől. A kritikus helyzetben a bicskei vasútállomásról a sajtót is eltávolították. Valószínűleg az izgalomtól egy férfi szívrohamot kapott , és bár a mentők mindent megtettek érte  -  meghalt.

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a veol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!