Belföld

2015.09.02. 15:24

Éhes-szomjas gyerekek a Keletinél - Feszült helyzet, nem mehetnek a migránsok Németországba

Budapest - Egyre feszültebb a helyzet a Keleti pályaudvarnál, az illegális bevándorlók – köztük sok albán – tiltakozik az ellen, hogy Debrecenbe, az ottani menekülttáborba szállítsák őket.

Osváth Sarolta

Nem hajlandók felszállni a vonatra, a rendőrség viszont őket nem engedi fel a Németországba induló nemzetközi szerelvényekre, annak ellenére, hogy sokaknak érvényes jegyük is van.

Az illegális bevándorlók a tranzit zónának kijelölt helyeken a földön ülnek, fekszenek és várnak (Fotó: Bebes Mátyás)

A pályaudvar képe továbbra is káoszt mutat, a bevándorlók a tranzit zónának kijelölt helyeken a földön ülnek, fekszenek és várnak. A civil önkéntesek étellel, itallal, takarókkal és gyógyszerekkel próbálják enyhíteni a migránsok megpróbáltatásait. A többség családostól, általában több kisgyerekekkel kelt útra. A helyzet elviselését nem könnyíti meg a fővárosban tovább tartó 30 Celsius fok feletti kánikula.

A Keleti pályaudvaron a Magyar Református Szeretetszolgálat szerdán sok ezer adag ivóvizet, higiéniai eszközöket (pelenkát, törlőkendőt, stb.), a gyerekek között pedig könnyen fogyasztható ételt osztott szét. A szeretetszolgálattól megtudtuk, hogy amennyiben a következő napokban sem változik a humanitárius szempontból korántsem megnyugtató állapot, a segélyszervezet további adományokkal segíti a sok ezer várakozó rászorulót. Szerdán a menekültek egy része átmetrózott a Déli pályaudvarra, ahol az aluljáróban és a pályaudvar kerengőjében szintén kijelöltek tranzitzónát, amely rövid idő alatt megtelt a migránsok sátraival.

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a veol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!