Belföld

2015.05.22. 18:59

Biztosok egymást közt

Budapest - Nehezebb bekerülni az Európai Unióba, mint bennmaradni - ez is elhangzott azon az eseményen, melyen volt és jelenlegi uniós biztosok beszéltek a közösség jelenéről, jövőjéről.

Matolcsi Renáta

Kovács László, Andor László és Navracsics Tibor a Nemzeti Közszolgálati Egyetemen válaszolt biztosi munkájukkal kapcsolatos kérdésekre. Szó esett többek között arról, mi a feladata egy uniós biztosnak, hogyan készül fel a meghallgatására, továbbá hogyan erősíthető az EU globális szerepe, s miért nőtt meg az euroszkeptikusok száma.

- Az európai integráció beért a tagállamok belpolitikájába, ennek köszönhető az, hogy erőssé váltak az integrációt ellenzők. Eddig mindenki attól szenvedett, hogy a kutyát nem érdekli az Európai Unió, most meg attól, hogy mindenki az unióval foglalkozik - mondta Navracsics Tibor arra a kérdésre, hogy a polgárok valóban eltávolodtak-e az EU-tól. Az Európai Bizottság oktatásért, kultúráért, ifjúságpolitikáért és sportügyért felelős biztosa hozzátette, mindig lesz olyan ember, aki elégedetlen az unióval, és olyan is, aki megtalálja a számítását az integrációban. Úgy fogalmazott: ő nem a főnöke a tagállamoknak, hanem a 29. oktatási, kulturális és sportminiszter, aki a tagállamokkal együttműködve próbál elérni valamit, ami kifejezetten politikai munka.

Navracsics Tibor (középen) kezdeményezte az uniós biztosok közötti pódiumbeszélgetést. Balra Kovács László, jobbról Andor László Fotó: Bebes Mátyás

- Sokan úgy gondolják, hogy az a fontos biztosi terület, ahol sok szétosztható pénz van. Én viszont azt gondolom, hogy mindegyik fontos, illetve fontosabbá tehető, ha a biztosnak van ilyen ambíciója - mondta Kovács László, aki nem titkolta, kicsit csalódott volt, amikor nem a külkapcsolatok jutottak neki feladatul, hanem az adó- és vámügy. Elmesélte, nem volt könnyű számára, amikor az első hónapokban az illetékes miniszterekkel találkozott: Gordon Brown akkori brit pénzügyminiszter esetében "az asztal alatt időnként az órámra pillantottam, hogy mennyit kell még kibírnom anélkül, hogy kiüssön, mint egy profi bokszoló a kezdőt" - mondta, majd a hozzátette, nem csak megtanulta az adópolitikát, hanem meg is szerette.

Andor László volt uniós biztos - aki a foglalkoztatásért és szociális ügyekért volt felelős - munkájukkal kapcsolatban elmondta, az európai integráció eredete egy gazdasági közösség volt, így abban, hogy ki került a brüsszeli apparátusba, az ilyen területen szerzett tapasztalat döntött. Ahogy viszont egyre sokszínűbbé vált az unió, egyre több területre terjed ki, már másfajta tapasztalat is számít. Hozzátette: a válság ellenére sok ország ma is követendő mintaként tekint például az európai szociális modellre, valamint úgy fogalmazott, Nagy-Britanniában politikai hazárdjáték folyik azzal kapcsolatban, hogy a szigetország kilépjen-e az EU-ból.

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a veol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!