Belföld

2016.09.29. 18:23

A népszavazás tétje: megállítani a migrációt

Budapest – Lázár János népszavazási kampányban szerzett személyes tapasztalatai szerint a magyarok nem Európa, hanem Brüsszel-ellenesek és nem gyűlölködnek, hanem pontosan értik a kvótareferendum jelentőségét és azok is egyetértenek a kormány bevándorlás-ellenes politikájával, akik nem Fidesz –szavazók – hangsúlyozta a Miniszterelnökséget vezető miniszter szokásos csütörtöki sajtótájékoztatóján.

Osváth Sarolta

A Kormányinfo témáját ezúttal meghatározta az október 2-i népszavazás, amely Lázár János szerint egyértelműen nemzeti ügy és nem pártérdek. A választópolgárok értik és nagyra értékelik, hogy alkalmuk van a vélemény-nyilvánításra, hiszen erre legutóbb nyolc évvel ezelőtt volt módjuk. Az emberek a saját életükről, a jövőjükről döntenek,  és ezen héten egyértelműen kiderült számukra, hogy Brüsszel valóban a bevándorlók automatikus szétosztását tervezi. Az illegális bevándorlást legálissá kívánja alakítani, a kormány viszont ezzel ellentétben, ragaszkodik ahhoz, hogy a migrációt meg kell állítani.

Hazánknak nincs szüksége migránsokra és ezt így látják a közép-európai országok is. Számunkra elképzelhetetlen a betelepítés – hangsúlyozta a miniszter. Kitért arra, hogy a fogalmak sem tisztázottak, hogy ki a politikai menekült és ki az, aki a háború miatt hagyta el az otthonát. Szerinte a többség a szegénység elől, a jobb élet reményében vándorolt ki, méghozzá a német meghívásra.

Mintegy 2,5 millió ember szeretne Európában letelepedni és az Európai Bizottság el akarja venni Magyarország jogát, hogy meghatározza, ki éljen itt. Magyarország nem mondhat le a szuverenitás jogáról, és ehhez kell az állampolgárok egyértelmű vélemény nyilvánítása - jelentette ki. Magyarország semmilyen körülmények között nem hagyja, hogy rákényszerítsék, fogadja be és gondoskodjon azokról,akik itt regisztráltak ugyan, de Görögországban léptek az unió területére és áll elébe az emiatt több észak-európai ország által indított kötelezettségszegési eljárásnak. 

Bejelentette, hogy Orbán Viktor miniszterelnök felkérte Trócsányi László igazságügyi minisztert, készítsen jelentést a kormánynak a népszavazás következményeiről. A referendum eredményét a jövő heti kormányülésen értékelik.


Lázár János kifejtette: a népszavazás tétje, hogy Magyarországnak legyen ereje megvédeni az álláspontját a brüsszeli csatákban. Egyébként a kötelező betelepítés veszélybe sodorhatja a már bíztatóan jó, de törékeny gazdasági mutatókat. Előre vetítette, hogy a szociális kiadások nagymértékben megnövekedhetnek, ha százezres nagyságrendben kell kitoloncolt migránsokról gondoskodni.  

Lázár János nem cáfolta, hogy tavaly az országon áthaladó több százezer migráns között több terrorista is érkezett, akiket nem lehetett kiszűrni, mert a bevándorlók megtagadták az együttműködést a hatóságokkal. Ma már nem ez a helyzet, de ha valaki hamis papírokkal jön, nincs garancia arra, hogy ki tudják szűrni. A nyolc kilométeres mélységi ellenőrzéssel azonban jelentősen csökkent a kockázat – hangsúlyozta.

Az osztrák határon való kerítés-építéssel kapcsolatban újságírói kérdésre kifejtette: megértik az osztrákok aggodalmát, de abban állapodtak meg, hogy Ausztria megvárja a magyar határzár hatását, és ennek függvényében dönt a kerítésépítésről. Még lehet esély a kerítés építésének elkerülésére, mert jelenleg miattunk nem nő az Ausztriában tartózkodó illegális migránsok száma - mondta. Az osztrák-magyar együttműködési tárgyalások során a kormány fontos szempontnak tartja a munkavállalók szabad átjutását a határon, mindenképpen meg kell védeni a schengeni övezeten belül a szabad munkaerő-áramlást – emelte ki.

Szintén újságírói kérdésre Lázár János cáfolta, hogy kormányhivatali alkalmazottak hivatali időben telefonon népszavazási részvételre buzdítanak szavazókat. Azzal viszont, hogy valaki magánemberként, a munkaidején kívül mit csinál, a kormány nem foglalkozik- tette hozzá.

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a veol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!