Belföld

2015.09.03. 18:36

A menekültek nem értik, miért nem engedik ki őket az országból

Helyre kell állítani Európa külső határainak védelmét – hangsúlyozta Orbán Viktor miniszterelnök csütörtökön a brüsszeli tárgyalásait lezáró sajtóértekezleten.

MTI

A magyar miniszterelnök előbb Martin Schulz erurópai parlamenti, majd Donald Tusk európai tanácsi elnökkel folytatott megbeszélést, délután pedig Jean-Claude Junckerrel, az Európai Bizottság elnökével és Joseph Daullal, az Európai Néppárt elnökével találkozott.

Az Európát sújtó menekültválsággal kapcsolatban Orbán Viktor a kontinens külső határainak védelmét elsődleges kötelezettségnek nevezte. Ez mindennek az alapja – fogalmazott Orbán Viktor, utalva arra, hogy minden más intézkedésről Ezért Magyarország meggyőződése, hogy a kerítés megépítésével nem boldogan ugyan, de helyesen jár el – tette hozzá.

A menekültválság következtében a schengeni megállapodás, az Európán belüli szabad mozgás forog kockán – jelentette ki Orbán Viktor. Schengent meg kell védeni – hangsúlyozta a magyar miniszterelnök, utalva arra, hogy annak esetleges kudarca ellentétes lenne az európai és a magyar érdekekkel, az európai értékekkel. A miniszterelnök hasonlóan fontosnak nevezte a dublini egyezmény betartását is.

Illúziónak nevezte az illegális bevándorlók tagállamok közötti „elosztására” az Európai Bizottság által javasolt kvótarendszert a miniszterelnök. Szerinte azt mindenki meghívásnak venné, és azt közvetítené az Európába indulók számára, hogy be tudnak jönni a kontinensre. A magyar kormányfő azt mondta, a kvótarendszer nem megoldás, és ezt még azok a vezetők is tudják, akik ezt javasolják.

Európa végét jelenti, ha minden illegális bevándorlót beenged – jelentette ki Orbán Viktor miniszterelnök csütörtökön Brüsszelben, miután megbeszélést folytatott az Európai Bizottság elnökével. Világossá kell tenni, hogy olyan országokból, ahol nincs háború, nem tudjuk befogadni az érkezőket – közölte sajtótájékoztatóján a kormányfő, aki az európai migrációs válságról tárgyalt Jean-Claude Juncker bizottsági elnökkel is.

Csütörtökön egy időre a Keleti pályaudvarról Bicskére került át a feszültség gócpontja: a migránsok előtt megnyitották a pályaudvar csarnokát és felszállították őket egy Sopron felé induló vonatra. A szerelvény azonban az osztrák határ közeli város helyett csak Bicskéig szállította a menekülteket. Csütörtökön pattanásig feszült az illegális bevándorlók és az intézkedő hatóságok között a helyzet: napközben egy másik vonatot is elindítottak, Győr felé, arról Nagyszentjánosnál szállítottak le menekülteket, aki hajlandó volt, buszra ültették és aztán elvitték őket a táborba.

A menekültek úgy érzik, a magyar hatóságok becsapják őket. Nem kapnak megfelelő tájékoztatást és nem értik, miért nem engedik ki őket az országból, amikor nyilvánvaló, hogy megfelelő ellátásra és bánásmódra sem számíthatnak. A többség nem hajlandó az osztrák határtól távolra lévő embertelen körülményeket nyújtó táborokba menni, hanem hazánkból nyugatra és elsősorban Németországba akar mielőbb távozni.

A Keleti pályaudvaron a nemzetközi pénztárakhoz közeli helyen sajtótájékoztatót tartott Dávid Ilona, a MÁV Zrt., elnök-vezérigazgatója. Bejelentette, hogy a vasúttársaság csütörtökön reggel a Budapestről induló közvetlen nyugat-európai járatok felfüggesztése mellett döntött, a szolgáltatást megrendelő Nemzeti Fejlesztési Minisztérium egyetértésével, azért, hogy a vasúti közlekedés, az utasok és a személyzet biztonságát garantálja.

Közben Bicskén a melegben várakozó szerelvény körül egyre fokozódott a feszültség, a rendőrség vizes palackokat, később élelmet próbált osztani számukra, de a menekültek visszautasították a rendőrök segítségét, miután azok a civilek adományait nem engedték átadni A jsok hazai és külföldi újságírót eltávolították a szerelvény és a menekültek közeléből, a vasútállomás épületében várakoztatták őket. A rendőrség cáfolta, hogy ez azért történt, mert műveleti területté nyilvánították a bicskei vasútállomást.

A bicskei helyzetről szóló folyamatosan frissülő tudósításunkat itt olvashatja>>

A fővárosban a Keleti pályaudvar előtti téren – miközben a rendőrség kisebb létszámban, de továbbra is jelen volt – délután fél ötkor a menekültek ott maradt csoportja újabb tüntetést tartott. Az emberek – felnőttek, gyerekek – a német zászló színeire festett ujjaikat magasra tartva jelezték, hogy merre szeretnének távozni az országból. A szónokok hangosbeszélőn szóltak az emberekhez, az arab nyelvű beszédeket több százan ülve hallgatták, majd imádkoztak és közösen énekeltek. Este a Migration Aid szervezésében Nyugati pályaudvartól ismét civil szervezésű tüntetés indult a Parlament felé.

A Magyar Helsinki Bizottság szerint a kormánynak segítséget kell kérnie az uniótól a menekültválság kezelésében, mert a „rögtönzéseik” világossá tették, hogy ebben a globális ügyben nincs értelme „nemzeti megoldásnak”. Szerintük enélkül a magyar menekültügyi rendszer „a teljes összeomlást kockáztatja”, ami senkinek nem az érdeke.

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a veol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!