Belföld

2016.09.26. 12:59

A madarak vonulásáról gyűjtenek információt idén is

Magyarország idén is részt vesz az Európai Madármegfigyelő Napok rendezvényen október 1-jén és 2-án, amikor a szakemberek két kontinenst érintő információgyűjtést végeznek a madarak őszi vonulásáról a lakosság segítségével.

Az Európai Madármegfigyelő Napok (EMN) programot a madártani szervezetek világszövetsége, a BirdLife International indította el 1992-ben. Az eseményhez néhány éve közép-ázsiai partnerszervezetek is csatlakoztak - olvasható a program magyarországi koordinátorának, a Magyar Madártani és Természetvédelmi Egyesületnek (MME) az MTI-hez eljuttatott közleményében.

Mint írják, az EMN egyben játékos verseny is az országok között, ahol a helyszínek, a résztvevők és a megfigyelt madarak száma alapján dőlnek el a virtuális dobogós helyek. Magyarország általában előkelő helyen, az első ötben szokott szerepelni.

Az MME országszerte, jelenleg 16 megyében és a fővárosban 51 helyszínen várja az érdeklődőket a hétvégén, ezekről és az esetleges új pontokról az egyesület honlapján tájékozódhatnak az érdeklődők.

Az összesített magyar eredmények gyarapításához nem csak a szervezett helyszíneken lehet hozzájárulni, hiszen bárki megszámolhatja a kert, az utca, a közeli park madarait is. Aki így szeretne hozzájárulni Magyarország minél sikeresebb részvételéhez, az jegyezze fel a megfigyelés helyszínét (település és megye), a résztvevők számát, a megfigyelt madarak összlétszámát, a három leggyakoribb madár nevét és példányszámát, esetleg a ritka vagy érdekes madarak felbukkanását. Ezeket az adatokat az MME központi e-mail címére kell elküldeni vagy telefonon az egyesületnek bediktálni  vasárnap délutánig. A beküldött részvételi és megfigyelési adatokat az egyesület munkatársai összesítik, majd továbbítják a nemzetközi koordinációs központba. Az összesített eredményről várhatóan hétfőn ad hírt ad az egyesület.

Tavaly az akció során 38 országban, ezernél is több helyszínen, mintegy 4,2 millió madarat figyelt meg a 25 ezernél is több résztvevő.

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a veol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!