Belföld

2009.09.08. 10:13

A KDNP továbbra is támadja a bejegyzett élettársi kapcsolatról szóló törvényt

Budapest - Ismét Alkotmánybírósághoz fordul a Kereszténydemokrata Néppárt (KDNP) a bejegyzett élettársi kapcsolatról szóló törvény miatt, kérve annak megsemmisítését - jelentette be Rubovszky György, a KDNP frakcióvezető-helyettese kedden Budapesen.

MTI

A kereszténydemokraták szerint a törvény két szempontból is alkotmányellenes: egyrészt a bejegyzett élettársi kapcsolat elnevezéssel gyakorlatilag a házasság intézményét biztosítja az azonos neműek számára, másrészt a bejegyzett élettársi kapcsolat intézményének tartalmát "generális utalószabállyal" határozza meg, amely sérti a jogbiztonság követelményét.

Rubovszky György a sajtótájékoztatón emlékeztetett arra, hogy a 2007-ben elfogadott törvény ellen már adtak be panaszt, s tavaly decemberben az Alkotmánybíróság megsemmisítette a jogszabályt. Az új szabály megalkotásakor a jogalkotó az Ab iránymutatásait azonban nem vette figyelembe - tette hozzá.

A KDNP továbbra is fenntartja álláspontját e kérdésben: szerintük az elfogadott törvény alkotmányellenes, és ezért kérik annak megsemmisítését - mondta.

Salamon László országgyűlési képviselő azt mondta, más elnevezés alatt ugyan, de gyakorlatilag a házasság intézményéhez kapcsolódó jogosultságokat biztosítják az azonos neműek számára. Az az eltérés, ami a házasság és a bejegyzett élettársi kapcsolat intézménye között fennáll, szinte lényegtelen - mutatott rá.

"Hiába keresztelik át akárminek a szabályozást, ha az gyakorlatilag a házasság szabályaival azonos. Ez akkor nem több, vagy nem más, mint az Alkotmány 15. szakaszának, illetve az Alkotmánybíróság számos határozatának megkerülése vagy kijátszása" - állapította meg a kereszténydemokrata politikus.

Az Alkotmánybíróság többször is kimondta, hogy a házasság férfi és nő, tipikusan gyermek nevelésére irányuló szövetsége - jegyezte meg.

Lukács Tamás, országgyűlési képviselő kiemelte: az előző beadványuknak szinte minden pontját akceptálta az Alkotmánybíróság. Az Ab útmutatásában kitért arra, hogy az egyes törvényekre való hivatkozás megengedett, de a generálisan a házasságra való hivatkozás nem, s erre külföldi példákat is hozott. Azért nem megengedett, mert az ilyen jogtechnikai megoldás, hogy "tekintsd úgy, mintha házasság lenne", jogbizonytalanságot okoz, és a jogalkotást lehetetlenné teszi - magyarázta.

Salamon László kérdésre válaszolva elmondta, hogy a törvény életbe lépése óta, nyári, médiából származó adatok szerint tíz ilyen bejegyzett élettársi kapcsolatot regisztráltak.

Az Alkotmánybíróság (Ab) 2008. december 15-én kihirdetett határozatában semmisítette meg a bejegyzett élettársi kapcsolatról szóló törvényt, így az nem lépett hatályba január 1-jén. Az Ab akkori indoklása szerint az egy évvel korábban elfogadott törvény homogén csoportként kezelte a különböző és azonos nemű emberek párkapcsolatait, és tartalmazott egy olyan szabályt, amely a bejegyzett élettársi kapcsolatot a lényeges tartalom tekintetében azonossá tette a házassággal. Az újabb törvényjavaslat tavasszal került ismét a Ház elé. 

A képviselők áprilisban végül 199 igen, 159 nem és 8 tartózkodás mellett szavazták meg a jogszabályt. A szavazásnál az MSZP 183 és az SZDSZ 16 képviselője szavazott igennel, míg a Fidesz, a KDNP és hat független képviselő nemet nyomott.

A törvény szerint bejegyezett élettársi kapcsolatot két, tizennyolcadik életévét betöltött, azonos nemű személy létesíthet anyakönyvvezető előtt. Az elfogadott szabályozásban a házassághoz képest különbség például, hogy az azonos nemű bejegyzett élettársak közösen nem fogadhatnak örökbe gyermeket.

A jogszabály elfogadása után a KDNP levélben fordult az államfőhöz, azt kérve, fontolja meg a bejegyzett élettársi kapcsolatról szóló törvény aláírását, és kérjen előzetes normakontrollt az Alkotmánybíróságtól. Az SZDSZ üdvözölte a jogszabály elfogadását.

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a veol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!