Belföld

2012.04.02. 11:57

Lemondott Schmitt Pál - Jobbik: elkerülhetetlen volt az államfő lemondása

A Jobbik örül Schmitt Pál döntésének, ugyanakkor a köztársasági elnöki tisztség iránti bizalom helyreállítása érdekében közvetlen államfőválasztást javasol - kommentálta Vona Gábor, a Jobbik frakcióvezetője hétfőn a parlamentben azt, hogy Schmitt Pál bejelentette, lemond megbízatásáról.

MTI

Vona Gábor azt mondta: elkerülhetetlen volt Schmitt Pál lemondása, ugyanakkor az államfői tisztség szerinte olyan mértékben erodálódott az utóbbi hetekben, hogy egy egyszerű politikai csere kevés. Szerinte elégtelen lenne egy olyan megoldás, amelynek alapján "a Fidesz egyik kegyeltjét egy másik" váltaná fel.

Az ellenzéki politikus ezért a bizalom helyreállítása érdekében közvetlen köztársaságielnök-választást szorgalmazott.

Vona Gábor közölte: Schmitt Pál döntésnek "nyilvánvalóan örülnek", de, ha a köztársasági elnöknek tiszta a lelkiismerete, akkor jobb lett volna, ha megvárja a frakciók hozzászólását és válaszol ezekre.

Szerinte a felelősség és a botrány nem csak Schmitt Pálé, hanem a Orbán Viktoré is, aki őt kinevezte. Szerinte ebben a helyzetben a miniszterelnök sokkal tisztességesebben járt volna el, ha nem bujkál és nem tesz úgy, mintha az egészhez semmi köze nem lenne.

A Jobbik elnöke az MSZP-t is kritizálta, és arra szólította fel a szocialistákat, hogy a hitelesség kérdésében ne legyenek ilyen "nagy mellénnyel". Feltette a kérdést, hogy vajon a szocialisták korábban felszólították-e lemondásra az MSZP volt miniszterelnökét karhatalmi múltja miatt, Medgyessy Péter volt miniszterelnököt ügynökmúltja miatt, vagy Gyurcsány Ferenc volt kormányfőt a kettős állampolgárság elleni kampány, az őszödi beszéd, vagy a 2006-os őszi események miatt.

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a veol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!