Belföld

2011.01.01. 14:07

Árvíz-belvízhelyzet - Apadás a Körösökön

Napló - A Körösökön és a Szabolcs-Szatmár-Bereg megyei folyókon folytatódik az apadás, de még mindig készültség van sok helyen. Újfehértón a belvíz okoz gondot, újabb útszakaszt zártak le.

MTI

Újfehértón marad a harmadfokú készültség

Újfehértón továbbra is harmadfokú a belvízvédelmi készültség, s az elöntés miatt újabb útszakaszt, ezúttal a Kisrét-közt kellett lezárni a forgalom elől - közölte Nagy Sándor, a Szabolcs-Szatmár-Bereg megyei város polgármestere szombaton az MTI-vel.
A településen változatlanul mintegy kétszáz lakóházat veszélyeztet a belvíz, de az eddigi három mellett újabb kiköltöztetésekre már nem volt szükség az utóbbi 24 órában - mondta a független önkormányzati vezető.Hozzátette: a Kisrét-köz mellett csak szakaszosan lehet közlekedni a korábban lezárt Honvéd, Görgey, Kölcsey, Rákóczi és Part utcában is Újfehértón.     A Felső-Tisza-vidéki Környezetvédelmi és Vízügyi Igazgatóság tájékoztatása szerint a belvíz által elöntött külterületek miatt jelenleg harmadfokú a készültség Felső-Szabolcs mindhárom belvízvédelmi szakaszán, Szabolcsveresmart, Beszterec és Tiszabercel térségében is. A tájegységben összesen hét szivattyútelep gépei működnek folyamatosan, s emelik át a vizet a csatornákba, folyókba és tározókba.     Hat szabolcsi belvízvédelmi szakaszon másodfokú, három helyen pedig elsőfokú a készenlét.     A védekezés eredményeként és a csapadékmentes, hideg időjárás hatására a megyében tovább mérséklődött az elöntött határrészek nagysága, jelenleg 400 négyzetkilométernyi alatti a vízzel borított terület.

A Körösökön folytatódik az apadás

Folytatódott az apadás a Körösökön, de még mindig 189 kilométer hosszúságú szakaszon van érvényben árvízvédelmi készültség - közölte a Körös-vidéki Környezetvédelmi és Vízügyi Igazgatóság szombaton az MTI-vel.
A Hármas-Körös vízszintje gyakorlatilag stagnál Szarvasnál, míg Gyomaendrődnél egy nap alatt hét centimétert csökkent. A folyón, valamint a Sebes-Körösön, a Berettyón és a Hortobágy-Berettyón továbbra is másodfokú a riasztás.
A jelentős fagyok hatására folytatódott a jegesedés a Körösökön. A Hármas- és a Sebes-Körösön parti jeget tapasztaltak a vízügy szakemberei. A Berettyó felső szakaszán gyengén zajlik, az alsó szakaszán pedig beállt a jég. Kisebb megszakításokkal szintén álló jég található a Hortobágy-Berettyón is.
Az elmúlt naphoz képest kismértékben, 3.5 négyzetkilométerrel 622.9 négyzetkilométerre csökkent a belvízzel elöntött területek nagysága az igazgatóság működési területén. Az elmúlt napon a Kettős-Körös jobb partján másodfokra mérsékelték a riasztást. Így a térségben a tíz belvízvédelmi szakaszból háromban harmad, hatban másodfokon, egyben pedig elsőfokon védekeznek.A szivattyútelepek egy nap alatt 6 millió köbméter vizet emeltek át a főbefogadó folyókba és csatornákba. December elseje óta pedig már több mint 190 millió köbméter vizet szivattyúztak el.
Az önkormányzatok közül változatlanul 9 másodfokon, 11 pedig a legalacsonyabb szinten védekezik az elöntések ellen. Az árvízvédelmi és belvízvédelmi munkálatokban az elmúlt 24 órában 563 fő vett részt.

Apad az árhullám a Szabolcs-Szatmár-Bereg megyei folyókon

Folytatódik a karácsony előtt kialakult újabb árhullám apadása a Szabolcs-Szatmár-Bereg megyei folyókon - tudta meg az MTI szombaton a Felső-Tisza-vidéki Környezetvédelmi és Vízügyi Igazgatóság nyíregyházi védelmi központjában.
A távmérő rendszer adatai szerint a Tisza tiszaberceli szakaszán, ahol Nagyhalász, Buj és Gávavencsellő között még I. fokú az árvízvédelmi készültség, kétóránként 4-6 centimétert csökken a vízszint.     A tiszaberceli vízmércénél szombat délben 616 centiméter volt a víz magassága, azt megelőzően, 120 perc alatt négy centis apadást észleltek, hiszen délelőtt 10.00 órakor még 620 centiméteres vízszintet rögzítettek. A Krasznán viszont, ahol végig II. fokú a készenlét, csak egy-két centis apadást tapasztalnak kétóránként. Szombat délben Kocsordnál 594 centiméter magas volt a víz, mindössze egy centiméterrel kevesebb a délelőtt 10.00 órakor mértnél.     A Lónyay-főcsatornán Berkesz és Kótaj között ugyancsak II. fokú az árvízvédelmi készültség, Kótaj és Gávavencsellő között pedig elsőfokú.     A Tiszába torkolló, a nyírségi belvizeket összegyűjtő főcsatornán Kótaj környékén 1-3, míg a Gávavencsellőnél lévő, tiszai árvízkapunál 2-3 centiméteres a mért apadás, szintén kétóránként.

 

 

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a veol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!