Belföld

2009.07.02. 11:18

Gőgös: legalább 4,4 milliárd forint lesz a kárenyhítési alapban

Budapest - Várhatóan legalább 4,4 milliárd forint lesz az agrár kárenyhítési alapban, azonban ez az összeg az igények függvényében és a tisztességes kárenyhítés elvének figyelembe vételével emelkedhet - mondta Gőgös Zoltán, a Földművelésügyi és Vidékfejlesztési Minisztérium (FVM) államtitkára csütörtökön Budapesten kormányszóvivői tájékoztatón.

MTI

Az államtitkár annak kapcsán beszélt erről, hogy az Országgyűlés hétfőn elfogadta az agrár-kárenyhítési törvény módosítását, amelynek köszönhetően a fagy, az aszály és a belvízkár mellett a jégkárt szenvedett termelők is részesülhetnek kárenyhítésben.
    
Azok a termelők kaphatnak pénzt, akik június 30-ig befizették saját részüket az alapba, és 15 napon bejelentik a kárt a kárenyhítési rendszerbe. Jelezni kell a káreseményt a földhivataloknak is. 

További feltételként az kaphat támogatást, akinek a korábbi 3 év árbevételéhez képest legalább 30 százalékkal csökken az idei árbevétele.
    
Hozzátette: jövő hétre lesz látható, hogy pontosan mennyi pénz érkezett be a 2,2 milliárd forintos termelői összegből az alapba. 
    
Gőgös Zoltán kiemelte: a cél a 40-60 százalékos kárenyhítés. Az államtitkár szerint a 2006-ban megnyitott kárenyhítési alapba befizetett 2,2 milliárd forintos termelői összegen felüli, legalább 2,2 milliárd forintos állami hozzájárulás valószínűleg nem lesz elég a károk enyhítésére. 

A forrás biztosítására a kormány később, valamikor az őszi betakarítás idején visszatér, amikor egyértelmű lesz, hogy a termést milyen mértékben csökkentették a törvényben szereplő káresemények - tette hozzá.     
    
A tárca azon is dolgozik, hogy az úgynevezett "jégháló", amely gyakorlatilag 100 százalékos védelmet nyújt jégverés ellen, az ősszel megnyíló kertészeti támogatási rendszerben egy önálló technológiai pont legyen. 
    
Az FVM államtitkára az élelmiszer termékpálya kódexszel kapcsolatban elmondta: az július elsejével hatályba lépett, azonban az aláírók nagy része úgy döntött, hogy amíg a Gazdasági Versenyhivatal eljárása le nem zárul, addig magukra nézve nem tartják kötelezőnek a kódex rendelkezéseit. 

Fontos azonban, hogy a kódexben a termelői és a feldolgozói oldal megállapodása is érvényesüljön - mondta Gőgös Zoltán.

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a veol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!