Belföld

2009.01.26. 03:29

Mit ígért Vince? - Csordul a jégcsap, bőséges lesz a termés

<b>Balatonfüred</b> - Vince a szőlészek, favágók és halászok védőszentje. A néphagyomány szerint, ha névünnepén, január 22-én megcsordulnak a jégcsapok, azaz enyhe az időjárás, akkor bőséges szőlőtermés várható.

Varga Ibolya

Nyolcadszor szervezték meg szombaton a Vince-napi borünnepet Balatonfüreden - emlékeztetett erre dr. Bóka István országgyűlési képviselő, a város polgármestere. Balatonfüred 1987-ben, több európai településsel együtt Rómában nyerte el a Szőlő és a Bor Nemzetközi Városa kitüntető címet. 

A nemzetközi borászati szervezetek megítélése szerint Balatonfüred az a város, amelyik ebből a megtiszteltetésből a legnagyobb reklámértéket tudta kihozni. Ide a Balaton, a hagyományok, a kultúra és a bor miatt egyaránt érdemes ellátogatni.

Gőgös Zoltán országgyűlési képviselő, a Földművelésügyi és Vidékfejlesztési Minisztérium államtitkára, a rendezvény fővédnöke az ünnepségen jelentette be hivatalosan, hogy a tavalyi év utolsó napján lépett hatályba Tihany szőlő- és bortermelésre vonatkozó eredetvédelmi szabályzata. 

Megyénkből a Somló már készített ilyent.

Gőgös Zoltán államtitkár a balatonfüredi Vince-napi borünnepen elmondta, a közeljövőben minden bortermő településnek el kell készítenie az eredetvédelmi szabályzatát az uniós előírások szerint. Ez elsősorban a borok minőségvédelmét szolgálja. 

Kifejtette: tavaly sem voltak könnyű helyzetben a szőlőtermesztők, egyre erőteljesebb a tendencia, hogy a kisebb termelők szőlőként tudják csak eladni a termést. Szüret idején ezért egyes fajtákból túlkínálat van, ami leviszi az árakat. 

Tavaly különösen a kék szőlők ára csökkent, holott korábban jócskán meghaladták a fehér szőlőkért fizetett összegeket. A nagy borászatok erőteljes harcot vívnak a hazai és a nemzetközi piacokon egyaránt a borbarátok kegyeiért.

Salánki Sándor, a tihanyi Vinitores Tychonienses borlovagrend elnök-nagymestere és Varga Marcella, Balatonfüred borkirálynője egy palack tihanyi bort ajándékozott az államtitkárnak. 

Varga Zoltán,
a Füred-Csopak borvidék hegyközségi tanácsának elnöke bejelentette, a bormarketingre befizetett összegekből internetes honlapot hozott létre a tanács, melyen a gazdálkodók megtalálják a szőlészetre és borászatra vonatkozó jogszabályokat is.

Dr. Májer János, a badacsonyi Szőlészeti és Borászati Kutatóintézet igazgatója arra hívta fel a figyelmet, hogy a piacokon a külföldi szakértők szerint is sikeresebben léphetnek fel a magyar vagy már-már annak elismert világfajtákkal. 

A környezetvédő szőlőtermesztés rendkívül fontos lenne a Balaton környékén, de a tények nem azt mutatják, hogy ezt mindenki így is látja. 

Míg Burgenlandban a szőlőültetvények 98 százalékán használnak kötelezően környezetkímélő módszereket, a hat Balaton környéki borvidéken, melyeken nemzeti parki területek is jócskán vannak, csak 15 százalékban. 

A magyar környezetkímélő szőlősgazda az osztrák támogatásnak a felét sem kapja meg. A kutatóintézet utmutatókkal és talajtani laboratóriumi vizsgálatokkal segíti ezt a tevékenységet.

A Tegnap néptáncegyüttes fellépése oldotta a szigorú szakmaiságot, majd még öt növényvédelemmel foglalkozó társaság mutatta be ajánlott termékeit és technológiáit. Végül jellegzetes helyi ételeket kóstoltak, melyekhez tihanyi borokat ittak.

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a veol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!