Belföld

2017.04.24. 10:33

145 év múltán is összeköti a Balaton északi és déli partját a csavargőzös

Balatonboglár - Annak idején még Révfülöp és Balatonboglár között szelte a habokat a Balaton csavargőzös, ma már a balatonboglári parton áll.

A Révfülöp és Balatonboglár közti kapcsolat nem szakadt meg, közösen ápolják a múlt emlékeit. – Lassan szinte a sajátunknak tekintjük a csavargőzöst – mondta Kondor Géza, Révfülöp polgármestere a hatodik szezonnyitón szombaton. – Ennek egy szárazföldi bázisát vagyis a Csavargőzös múzeumot hoztuk létre a másik oldalon, Révfülöpön. Ehhez lényegében mi csak a helységet adjuk. Azt tartalommal a Balatoni Hajós Kultúráért Egyesület elnöke, Kopasz Árpád és csapata tölti meg. Ez a szervezet üzemelteti a Csavargőzöst is.

A hajómatuzsálemet Balatonboglár városa egy uniós forrás segítségével újította fel 2012-ben. – Gyakorlatilag romjaiból épült újjá – mondta Mészáros Miklós polgármester a szezonnyitón. – Örültünk neki, hogy forrást találtunk a felújításra és megfelelő üzemeltetőt találtunk hozzá. A végső cél, hogy a Boglár ikonjává váljon a Csavargőzös.

Ám a Révfülöppel ápolt kapcsolatot is új szintre emelnék, hangzott el a megnyitó ünnepségen. – Előbb-utóbb egy úszómúzeumként kellene újra vízre kerülnie – mondta sejtelmesen Kondor Géza. Révfülöp első embere hozzátette: szerinte ez néhány éven belül be is következhet. Ám Kopasz Árpád emlékeztetett: elvileg lehetséges, a gyakorlatban azonban teljesen újjá kellene építeni a hajót, ahhoz hogy délelőtt Révfülöpön, délután pedig Balatonbogláron várja a látogatókat.

– A Balatoni Hajós Kultúráért Egyesület elnöke hozzátette: a településvezető elképzelése akkor valósulhatna meg, ha egy a 145 éves hajó matuzsálem replikáját fel tudnák építeni. Addig is új kiállításokkal és még több foglalkozással várja a Csavargőzös a Balatonboglárra érkezőket a szezonban reggel 9 és este 9 óra között - írja a sonline.hu.

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a veol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!