Bánd

2016.08.22. 20:10

Így készül a kenyér

Bánd - A Volf Tibor gazdaságában tartott kalandnapon a kenyérkészítéssel ismerkedhettek meg a gyermekek. A Csalán Egyesület által szervezett program keretében saját kezükkel formálhatták meg a friss péktermékeket.

Németh Noémi

A kenyér útján elnevezésű kalandnapot tegnap tartották meg Bándon. A Csalán Egyesület azzal a céllal szervezte meg a tematikus programot, hogy a gyerekek közelebb kerüljenek a természethez, és megismerjék azokat a folyamatokat, amelyek hozzájárulnak alapvető élelmiszerünk, a kenyér elkészítéséhez. A bándi gazdaságban a gyermekek egy kis időre beleláthattak a vidéki élet mindennapjaiba, megtekinthették a búzaföldeket és az aratás eszközeit.

A szabadtéri programoknak sajnos nem igazán adott lehetőséget az esős idő, a bándi gazdaság falai között azonban Volf Tibor bevezette a programra jelentkező kicsiket a kenyérkészítés rejtelmeibe.

Sebestyén Áron és Kosztyán Dorottya elmélyülten dagaszt
Fotó: Pesthy Márton

A legkisebbektől a legnagyobbakig mindenki számára különleges élmény volt végigkísérni a folyamatot, amelynek során előállítják ezt a hétköznapinak számító terméket. A gyermekek nemcsak külső szemlélőként követhették a munkafolyamatot, ők gyúrták össze a tésztát, majd, mielőtt a kemencébe került, zsemléket formálhattak belőle. A kicsik szemmel láthatóan nagyon élvezték a dagasztást, alig várták, hogy elkészüljenek a friss péktermékek. Volf Tibor gazda a foglalkozás közben érdekes dolgokat mesélt az alapanyagokról és az általuk termesztett növényekről.

- Első alkalommal rendeztük meg ezt a tematikus programot a kalandnap keretében a gyerekeknek. Az a célunk, hogy az alapvető élelmiszerek feldolgozási módját és alapanyagait megismerjék itt a környéken. Felismerjék azt, hogy ténylegesen honnan származik a búza és miből áll össze a kenyér, tehát, hogy rájöjjenek arra, a természet adja az alap-anyagokat - nyilatkozta lapunknak Szalay Tímea, a Csalán Egyesület elnöke.

A kicsik nagyon élvezték Bándon a munkát, alig várták, hogy elkészüljenek a friss péktermékek
Fotó: Pesthy Márton

A program szervezője emellett elmondta: fontos, hogy a gyerekek tudatosítsák, a földből nő a búza és azt esszük meg, hogy ezeket a folyamatokat már ebben a korban is átlássák, mivel sajnos egyre messzebb kerülünk a természettől. Úgy gondolom, figyelnünk kell arra, hogy a gyerekek legalább egyszer lássák ezeket a folyamatokat. Tervezünk többféle tematikus programot is a közeljövőben, mindegyik a helyi alapanyagokra, a helyi termelőkre épül majd. Szeretnénk az elkövetkezendő időszakban többféle tevékenységet végigkövetni - fűzte hozzá kérdésünkre.

- Az a célunk, hogy ha ezentúl kimennek a gyerekek egy búzamezőre, akkor rájöjjenek, hogy ezt már látták itt kalász formájában, és összeálljon bennük a kép. Úgy gondolom, hogy csak akkor fogjuk megóvni a közvetlen környezetünket és természeti értékeinket, hogyha ismerjük azokat és tudjuk, hogy melyik mire való - közölte lapunkkal az egyesület elnöke.

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a veol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!