Bánd

2017.03.16. 17:53

Tavaszi tiszafás túra

Bánd, Szentgál – A tiszafa rendkívül lassú növekedésű, hosszú életű fafaj. Életkora meghaladhatja az ezer esztendőt is. A világ legértékesebb fái közé tartozik.

Molnár Sándor

Talán sokan nem is tudják, hogy a jelenlegi Magyarországon két őshonos előfordulása van a tiszafának. Az egyik a Bükkben, az Ómassa és Lillafüred közötti sziklás részeken, ahol mindössze néhány példány él. A másik itt a megyében, Szentgál-Márkó-Bánd-Herend községek határában. Az utóbbi Bándról a tanösvényen gyalogosan, Szentgálról egy darabig járművel is megközelíthető.

A túrakedvelők a bándi temetőtől indulva, a földúton a karámok mellett elhaladva, könnyen megtalálják a Tiszafás tanösvény kezdő pontját, amely 3900 méter hosszú sétát ígér. A túra a 489 méter magas Miklós Pál-hegy tetején található Majer Antal kilátónál végződik.

Utunk a fahíd után egy terepjárók által kijárt szakaszon vezet, melyet jobbról a patak, balról a kerítéssel védett tiszafás szegélyez. Márciusban még hóvirágok sokasága fehérlik az ősszel lehullott falevelek és a már zöldellő fűszálak között.

Rövid sétát követően a Szentgáli Tiszafás tanösvény bejáratához érkezünk. A kis fakapun átjutva meredeken kanyargó ösvényeken vezet az út felfelé a tiszafásba. Út közben élvezhetjük a kilátást az Essegvárra. Az árnyas ösvényeken haladva igazán különleges hangulat ragadja magával a túrázót.

Ez az erdő, amely Európa második legnagyobb természetes tiszafa erdeje, Majer Antal javaslatára 1951-ben vált országosan védetté. A fokozottan óvott területen 12 ezer tő található. A tiszafa nagyon lassan növő és éppen ezért rendkívül tömör, melynek rugalmas fáját a középkorban íjak készítésére használták. Mérgező termése különböző gyógyszerek alapanyaga.

A tiszafás vadregényes ösvényein túljutva, már könnyebben járható terepen érkezünk meg a Miklós Pál-hegy tetejére, ahol a magas fák tövében zöldellő medvehagymák sokasága lepi meg az arra járót. Végül a túra csúcspontján felérünk a Verga Zrt. által 2015-ben épített kilátóhoz. A Majer Antal erdőmérnökről elnevezett, 22 méter magas kilátóból lenyűgöző látvány tárul elénk, mivel 360 fokos panoráma nyílik a Bakony északi és déli sávjára, valamint a Balaton-felvidék felé.

A tavaszi tiszafás túra különleges élmény. Legközelebb március 18-án, szombaton 10:00 órai indulással szervez 3 kilométer hosszú, 3,5 órás geotúrát a HATESZ Egyesület. A találkozási hely: Bánd, Szent Anna római katolikus templom . A GPS koordináták : 47.121870, 17.785177. A részvételhez előzetes jelentkezés szükséges, mert a túra minimum 10 fő jelentkezése esetén indul!
Jelentkezési határidő: 2017. március 17, péntek 16:00 óra.

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a veol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!