Balatonrendes

2015.10.04. 08:47

Szüret búcsúztatón mulattak a balatonrendesiek

Balatonrendes - A balatonrendesi önkormányzat a hét végén tartotta hagyományos szüretbúcsúztató fesztiválját. Az idő, bár borongós volt, mégsem riasztotta el az odalátogató érdeklődőket.

Perger Katalin

A felvonulókat, a szőlőharangot Földi István atya áldotta meg

A település kicsi, életvitel szerinti álladó lakossága nem éri el a százat, így a vendéglátásba szinte mindenki bekapcsolódott a szüreti mulatságon. A menet 14 órakor indult el, mindenki maskarában, jópofa jelmezben, betyároknak öltözve, igaz a bő gatya alól kivillant néha a márkás sport cipő, a melegítő, de ez senkit nem zavart. Az útvonal a szokásos volt, hiszen ez volt a tizenötödik alkalom, hogy együtt ünnepelt a falu. Egy-egy háznál meg-megállt a tömeg, a vendéglátók friss pogácsával, szalonnával, kolbásszal, kecskesajttal és a régi bor mellett musttal, pálinkával kínálták az embereket. Senki nem maradt szomjan. A templomnál közben Földi István plébános megáldotta a szőlőharangot, és a tapolcai fúvószenekarral az élen folytatták útjukat a felvonulók. A kultúrházhoz visszaérve már mindenki érezhette a finom illatokat: gombócos káposzta volt a menü az idei szüreti ünnepen.

Az asztalok megteltek, közben néptáncosok léptek a színpadra, dalénekesek teremtettek még jobb hangulatot. A kultúrházban a napot élőzenés bál zárta, ahol természetesen elhangzott az Itthon vagy! Magyarország, szeretlek! is.

 

 

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a veol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!