Balatonkenese

2015.05.09. 14:02

Veteránautósok találkoztak a Balatonnál

Balatonkenese - Negyven évnél idősebb, eredeti állapotukba helyreállított, csillogó-villogó autócsodák mutatkoztak be a belvárosban szombaton.

Kovács Erika

- Szenvedély, hobbi nélkül lehet élni, de nem érdemes! – hangsúlyozta köszöntőjében Tömör István polgármester a veteránautósok nemzetközi találkozóján, ahol negyvenöt, különleges régi járgány vonult be a főtérre. A település elöljárója is rajong a régi kocsikért, felújítja, rendbe teszi és használja is azokat. Azt mondta, élvezettel tölti el, amikor az utókat helyreállítja, és munkája nyomán régi pompájukban működnek. Ezeket ugyanis különféle eszközökkel, szerszámokkal meg lehet javítani, de a mai járműveknél ez már nem lehetséges, mert számítógéppel működik minden.

Büszkén mutatta be a közönségnek Bognár Gyula főszervező a különlegességeket, köztük volt háború előtti Chevrolet, Crysler és Cadillac. Azt mondta, az autók egyszerűségük miatt szépek és helyreállításuk közben érdekes látni régi idők autógyártását, miközben nosztalgiázhat is az ember. Ő maga egy 41 éves tűzpiros, bőrüléses cabrió Peugeot-val jött, és elhozott egy 31 éves lakóautót is, ugyanebből a típusból. Sokan állták körül az éjfekete csillogó 1930-ban gyártott Renault Mona járgányt, amit Hochsteiger Mihály hozott el Szekszárdról. Hasonlóan nagy feltűnést keltett kék színű Chevrolet-je is, ami 1929-ből való, és különlegességét adta a fából készített küllő.

A nézelődők közül Torma Krisztián, és párja Ulicsni Krisztina elmondták, egyfelől szakmai ártalom, amiért idejöttek, mert a fiatalember karosszéria lakatos. -Itt lenni ugyanakkor különleges életérzés, nagy élmény – fogalmaztak.

Az autócsodák tulajdonosait délután vitorlázásra hívta meg a város vezetése, miközben a téren egész nap szórakoztatták a nagyérdeműt, mások mellett bohóc műsorral, country zenével, táncdalfesztiválok dallamaival és játszóházzal.

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a veol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!