Balatonkenese

2016.12.03. 21:20

A szeretet önkéntesei

Balatonkenese (Civil Tudósítónktól) - A helyi karitász létrejötte 1994. augusztus tájára tehető, ami Kúl Imréné, Margit nevéhez fűződik. Lelkes emberek segítségével indították el tevékenységüket.

Civil Tudósítónktól

Lehetőségeikhez mérten nyitottak bárki számára, felekezettől, nemtől függetlenül. Csendesen, minden feltűnés nélkül teszik a dolgukat.

Felsorolni is sok lenne, mi minden történt a hosszú évek alatt. A teljesség igénye nélkül lehet említést tenni mindarról, amivel előmozdították a településen segítségre szorulók életét. Számos esetben élelmiszerrel, ruhával vagy éppen háztartási eszközök, lakberendezési tárgyak beszerzésével, pénzzel enyhítették a szükséget.

A karitászosok közel hetven csomagot  készítettek össze a rászoruló,  egyedülálló emberek számára Fotó: Varga Ákos

Több évig az európai uniós élelmiszersegély eljuttatásából is kivették a részüket. Utólag már elmondható, hogy szinte ide érkezett a legtöbb segélyszállítmány Veszprém után. Természetesen az adakozók is megtalálják a módját, hogy valamivel hozzájáruljanak mások nehézségeinek csökkentéséhez. Az adakozók, támogatók között vállalkozók, egyszerű emberek, nyaralók, Balatonkenese és Balatonakarattya önkormányzata is megemlíthető. Korábbi években a falugondnokság, majd a városgondnokság is aktív részese volt a különféle szállítások lebonyolításának.

Három éve újjászerveződött a csoport. Mára a helyi karitász fogalommá vált. A kezdeti tízennégy fős létszám immár a húszat közelíti. Minden év novemberében Árpádházi Szent Erzsébet emléknapján a tagok ünnepélyesen megújítják fogadalmukat, ezzel is elkötelezik magukat a szeretett gyakorlására.

Az idei év is számos tennivalót adott a számukra. Folytatódott a rászoruló családok támogatása, négy családnál segítettek a vetőmagprogramban, a hittanosok a háromnapos, mintegy hatvan gyerek részére tartott program lebonyolításában.

A december különösen mozgalmas. Nagy lelkesedéssel készülnek másoknak örömet szerezni, már javában tartanak az előkészületek. Közel hetven csomagot készítettek össze a rászoruló, egyedülálló emberek számára. A városi adventi gyertyagyújtás keretében december 3-án maga Szent Miklós örvendeztette meg az apróságokat. Ugyancsak jelen vannak minden év végén a települési karácsonyi ünnepségen, ahol adományokat gyűjtenek. Immár visszatérő momentum, hogy az utolsó hajnali szentmise a hittanos gyermekek bevonásával történik. Ezt követi a reggeli szeretetvendégség, amely ugyancsak a csoport bevonásával történik.



Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a veol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!