Balatonfűzfő

2015.07.29. 14:22

Mozgássérülteket segítő vízbeemelő szerkezetet adtak át Fűzfőn

Balatonfűzfő - A mozgásukban korlátozott embereket segítő vízbeemelő szerkezetet adtak át a Föveny strandon a minap, ám már ekkor kiderült, a konstrukció nem hibátlan.

Civil Tudósítónktól

A településről el lehet mondani, hogy mélyen együtt érez a mozgásukban korlátozott és akadályozott emberekkel, sőt az egyéb fogyatékkal élőkkel is. Immár 15 éve itt adnak helyet két országos hírnevű rendezvénynek, a Fogyatékossággal Élők Országos Kulturális Fesztiváljának és a Fogyatékkal Élők Nyári Fesztiváljának. Nemrég pedig a mozgássérülteket vízbe emelő szerkezetet adtak át a Föveny strandon.

A település mindkét strandján – a Fövenyes mellett a tobrukin is – elkészült a szerkezet. A Karnyújtásnyi Balatonfűzfő – A Tolerancia napja rendezvénnyel, a fogyatékossággal élők problémáira szerették volna felhívni a figyelmet a szervezők. Az eseményre meghívták a mozgáskorlátozottakból álló Rolling Country Tánccsoportot, köztük Mesterházy Zsoltot, a Mozgáskorlátozottak Egyesületei Országos Szövetsége elnökségi tagját.

Szanyi Szilvia, a helyi turisztikai egyesület nevében köszöntötte a megjelenteket, majd Erdősi Gábor alpolgármester vette át a szót, mély együttérzéssel beszélt a „másfajta” emberekről, sikeresnek nevezve a megvalósult projektet. Az országban mindösszesen 15 helyen található ilyen a beemelő szerkezet.

Erdősi Gábor alpolgármester kipróbálta a szerkezetet, és elismerte, még egy egészséges ember is nehezen tudja egyedül használni (Fotó: Hegyi Ilona)

Mesterházy Zsolt, a Mozgáskorlátozottak Egyesületei Országos Szövetsége elnökségi tagja úgy fogalmazott, egyik szeme sír, a másik nevet, mivel sajnos vannak a szerkezetnek hibái is. Örül annak, hogy Fűzfőn olyan emberek élnek, akik tesznek minden évben valami kiemelkedőt a mozgásukban akadályozott emberekért. Miért sír a másik szeme? Három hibát tárt fel: A partról egy elég magas, 30 centiméteres lépcsőn át lehetne lejutni a szerkezethez, de ez kerekesszékkel nem lehetséges; Nehezen lehet ráülni magára a szerkezetre; Nem biztonságos, önállóan nem lehet használni. Mesterházy Zsolt arra kérte az önkormányzat képviselőjét, hogy „semmit rólunk, nélkülünk”, tehát bármilyen megvalósításhoz kérjék ki az érintettek véleményét, mégiscsak ők azok, akik tudnak segíteni a kivitelezőnek, a gyártónak és a megrendelőnek.

Mesterházy Zsolt, a Mozgáskorlátozottak Egyesületeinek Országos Szövetsége elnökségi tagja nyilatkozik a helyi tévének. Úgy fogalmazott, az egyik szeme sír, a másik meg nevet, mivel a szerkezetnek sajnos vannak hibái is (Fotó: Hegyi Ilona)

Erdősi Gábor alpolgármester kipróbálta a szerkezetet, és megerősítette az elhangzottakat. Egyben ígéretet tett arra, hogy megfelelő módon átalakítják az eszközt, hogy biztonságos, jól megközelíthető legyen!

Hegyi Ilona

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a veol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!