Balatonfűzfő

2016.02.11. 17:29

Lőporgyár Balatonfűzfőn - Célkeresztben a népszavazási kezdeményezés

Balatonfűzfő - Jövő héten dönt a helyi választási bizottság a lőporgyárral kapcsolatos népszavazási kezdeményezésről. A beruházó cég továbbra sem rendelkezik a működéshez szükséges valamennyi engedéllyel.

Marton Attila

Lajkó Frigyes és Illés Susan képviselő januárban kezdeményezett népszavazást két kérdésben: létrejöjjön-e a lőporgyár és hadianyagraktár-bázis, valamint az ipari parkban működő veszélyes üzemekben végrehajthassanak-e további kapacitásbővítő fejlesztéseket a cégek.

– A helyi választási bizottságnak (HVB) február 17-ig kell döntést hoznia arról, hogy a kérdések megfelelnek-e a jogszabályi követelményeknek, és ezt követően nyolc napon belül közzé kell tenniük a döntést, amely a közléstől számított tizenöt nap után válik jogerőssé, amennyiben a határozat ellen a Veszprémi Törvényszékre nem nyújtanak be felülvizsgálati kérelmet – mondta érdeklődésünkre dr. Takács László jegyző.

(illusztráció: Balogh Ákos)

A népszavazás kiírása azonban még ekkor is bizonytalan. A HVB a kérdés(ek) hitelesítéséről hivatalos úton tájékoztatja Marton Béla polgármestert, aki a kezdeményezést a tájékoztatás kézhezvételét követő legközelebbi testületi ülésen bejelenti. A képviselő-testületnek a bejelentést követő harminc napon belül – egyszerű többséggel – kell döntenie, kiírják-e a népszavazást. Ha ezt megteszik, akkor a HVB tizenöt napon belül tűzi ki a referendum napját, mégpedig a kitűzés napját követő 50. és 70. nap között, vagyis leghamarabb június elején járulhatnak az urnához a helyiek.

– A Rexpro Hungary Kft. 2014 óta folyamatosan dolgozik a lőporgyár újraindításán, amelyhez megkapta a főbb környezet- és katasztrófavédelmi szakhatósági engedélyeket, és jelenleg csak a bányahatóság engedélye hiányzik, amelyre a kérelmet rövidesen benyújtjuk – mondta kérdésünkre Csala József ügyvezető. Kedvező állásfoglalás esetén a polgári lőporgyártás újraindítható, amely 100-150 új munkahelyet teremt.

Az ügyvezető kiemelte, a lőporgyárat korszerű biztonságtechnikai berendezésekkel látják el. Reményét fejezte ki, hogy a város lakossága higgadt és bölcs álláspontra helyezkedik, akár kiírják a népszavazást, akár nem. Úgy vélte, a turizmus fejlesztését és a meglévő ipari parkot nem szabadna összemosni, ráadásul a városnak jelentős anyagi forrást is ad az övezet.

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a veol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!