Balatonfüred

2015.12.16. 14:40

Úton-útfélen - Nádasdy Borbála az elmúlt évekről vall

Balatonfüred - Három népszerű életrajzi kötet és egy ízes életről szóló félig szakács-, félig memoárkönyv után sem kíván hátat fordítani az őt megszerető olvasóknak, ezért most egy sajátos műfajú könyvvel jelentkezett Nádasdy Borbála grófnő. Az Úton-útfélen című új kötetében az elmúlt évekről vall.

Kekk Sára

Gróf Nádasdy Borbála írónő az '56-os forradalom után, 1957 februárjában kalandos szökéssel disszidált Magyarországról. Olvasóinak kérdéseire válaszolva sokat mesélt erről az időszakról, nevelőnője hűségéről és a megpróbáltatásokról. Később elmondta első, majd második házasságának történetét is.

Előbb Bécsben népszerű filmszínésznővé vált, majd Franciaországban telepedett le, ahol több különböző munkája mellett balettmesterként dolgozott. Ötvenhat évet élt Franciaországban, de szülőhazája, Magyarország mégis egészen más jelentéssel bír számára. Ahogy mondta, számára a búcsú rendkívül fájdalmas volt. – De magyar vagyok, ezért legalább az időskori napjaimat szeretném itthon élve tölteni – fogalmazott az írónő, hozzátéve, hogy így három unokáját is könnyebben megismertetheti a magyar nyelvvel és kultúrával.

A grófnő eddig négy kötetben írta meg memoárját, amelyek nem panaszosak, sokkal inkább reményt és derűt sugárzóak. Az Úton-útfélen című ötödik kötet pedig már a hazai író-olvasó találkozók, az elmúlt öt év emlékeit, új barátságok történetét örökíti meg.

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a veol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!