Balatonfüred

2015.06.26. 15:24

Tüzes éjszaka volt

Balatonalmádi - Máglyagyújtás, tűzugrás, parázson járás.

Prevics Éva

Párok, családok, idősek egyaránt kíváncsiak voltak a Szent Iván-éji rendezvényre. Balatonalmádiban a Szent Erzsébet ligetben tartották a programokat. Tűzzsonglőrök, tűztáncosok, legyező- és gyertyatáncosok is felléptek.

Műsort adott a Botorka Táncegyüttes, a talpalávalót pedig a Kákics Zenekar szolgáltatta. Balatonfüreden vonulást tartottak a Szent Iván- éj jegyében az Arácsi Népháztól a Hősök tere előtti parkig, ahol kezdetét vette a néptáncgála. Sötétedéskor, a máglyagyújtás után Tarnai Kati és vendégei műsorát élvezhette a közönség.

Szent Iván éjszakájának a június 23-áról 24-ére virradó éjszakát nevezik. Az 5. századtól említik a Szent Iván-éjszaka együttes megünneplését Keresztelő János ünnepével, az egyház pedig erre a napra helyezte a szent születésének időpontját, mint a fény és a világosság győzedelmét a sötétség és a halál felett - írja a szabad enciklopédia. Egy 18. századi egyházi szerző szerint a magyarok már a 11. században (1026 körül) tűzgyújtással ünnepelték az Iván-nap előestéjét.

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a veol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!