Balatonfüred

2015.06.28. 17:05

Tisztelgés egy újságíró előtt - szobrot állítottak Pethő Sándornak

A Magyar Nemzet alapítójának állítottak szobrot Balatonfüreden. Jókai Anna szerint Pethőről már ifjúkorában kiderült, mekkora tehetség.

Prevics Éva

A balatonfüredi képviselőtestület 2011-ben döntött arról, hogy támogatja Majoros István szobrászművész kezdeményezését, és szobrot állít a Balatonfüreden 1940-ben halálos balesetet szenvedett Pethő Sándornak- mondta a szobor avatásán Bóka István polgármester.

Az eseményen Jókai Anna a Nemzet Művésze címmel kitüntetett, kétszeres Kossuth-díjas és József Attila-díjas író és költő ismertette Pethő Sándor munkásságát. Azt mondta: nagyon kevés újságírónak állítanak szobrot, de Pethő Sándor esetében ezt a különleges sors és egyéniség is indokolta. Jókai Anna az újságíró életútját ismertette és hozzátette: Pethő már ifjúkorában is megmutatta, mire született. Azt mondta: elhivatott és becsületes újságíró volt, mindig csak addig maradt egy helyen, amíg szilárdan képviselhette azt, amit gondolt.

Jókai Anna a Pethő Sándor szobor avatásán Balatonfüreden.

Az 1885-ben született Pethő Sándor korának egyik meghatározó publicistája. Történelem- és földrajztanárként, majd újságíróként, irodalmárként dolgozott,1938-ban alapítója és főszerkesztője lett a Magyar Nemzet című napilapnak. Az ország jobbratolódása, a németek, és a nyilasok nyomására Pethő Sándor1940. július 24-én lemondott főszerkesztői állásáról. Hamarosan Balatonfüredre utazott, hogy pihenjen és kezeltesse magát. Itt érte halálos autóbaleset még ugyanabban az évben.

Pethő Sándor szobra a Tagore sétányon áll.

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a veol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!