Balatonfüred

2016.10.21. 19:45

Tisztelgés a lobogó előtt - Balatonfüred és Arács szerepe az 1956-os forradalomban

Balatonfüred - Az Arcvonal című kiskötet a Balatonfüred Városért Közalapítvány gondozásában jelent meg. A kiadvány a füredi és arácsi '56-os eseményeket mutatja be.

Forgács Ádám

- Egy népnek alapvető joga, hogy saját maga döntsön az életéről. A magyarság önrendelkezésének utolsó, emberéleteket követelő eseménye, a sokáig elhallgatott hatvan évvel ezelőtti forradalom volt. A 12 nap alatt országszerte kerültek olyan helyzetbe emberek, mely megváltoztatta életüket, sorsukat. Balatonfüreden a forradalom nem jutott el a végletekig, de a megtorlás itt sem maradt el. Az Arcvonal című könyv, azokról szól, illetve azok előtt tiszteleg, akik itt maradtak, itt éltek a városban, vállalva azokat a következményeket, melyeket vállalniuk kellett, mondta Hári Lenke füredi alpolgármester a bemutatón. Hozzátette: tudomásuk szerint már csak két olyan zászló van az országban, melyből ekkor vágták ki a címert, az egyik Balatonfüreden van, restaurálták, a városi múzeumban helyezték el, és 23-án látható lesz. - Az akkori fiatalok közül, akik ezt a zászlót kilyuggatták, itt lesznek néhányan a városban, tiszteletüket teszik a lobogó előtt - jegyezte meg az alpolgármester.

Molnár Judit, az alapítvány elnöke, Tarnai Katalin, Esztergályos Éva, Sarusi Mihály és Tölgyesi József
Fotó: Forgács Ádám

A kötet elkészítésében részt vett Tölgyesi József főiskolai docens, Esztergályos Éva, a Lipták Gábor városi könyvtár munkatársa, Tarnai Katalin riporter és Sarusi Mihály író.

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a veol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!