Balatonfüred

2016.05.17. 19:05

Színház, zene és mese Balatonfüreden - A négy nap mozgatórugója a kultúra volt

Balatonfüred - A település művészeti fesztiválját immár 14. alkalommal rendezték meg. Idén nemcsak a kulturális programok játszották a főszerepet - most a gyerekek és a veterán autók is előtérbe kerültek.

Kekk Sára

Idén a családok képezték a fesztivál elsődleges célközönségét, így több olyan programmal is készültek a szervezők, amelyek a hosszú hétvégére érkezőknek kínáltak különböző alternatívákat. A fesztivállal egy időben rendezték meg a veterán autók szépségversenyét is a Tagore sétányon, ami még több látogatót vonzott a Balaton-parti városba.

A négy nap alatt rengeteg kulturális program közül választhattak az érdeklődők. A fesztivál első rendezvényeként korunk egyik legnagyobb mese írója, Csukás István tartott rendhagyó irodalomórát a Kisfaludy Galériában, ahol aztán meg is elevenedtek a szerző mesehősei, hála Sajdik Ferenc grafikáinak. A Kossuth-díjas grafikusművész életművéből nyíló kiállí-táson egy hónapon át találkozhatunk Mirr-murrtól Pom Pomon át Süsü a sárkányig. Szombaton szintén a gyerekeknek kedveztek a programok, elsőként az Inversedance - Fodor Zoltán Társulata - táncszínházi elő-adásban vitte színpadra Fekete István mesealakját, Vukot. Az estét Kéri Kitty és Figula János közös műsora zárta, a jazz, az irodalom és a bor szerethető hármasával.

Vasárnap a pünkösd szellemében zajlottak a programok. Ezen a napon már az Arácsi Népház is csatlakozott a művészeti fesztivál helyszíneinek sorához. Itt népi játékok és hagyományőrző kézműves foglalkozások várták a gyermekeket Csizmazia Csenge és Legeza Márton vezetésével. Kora este Frank Róbert pszichológus és Vastag Richárd aranysarkantyús táncos először elméletben járta körül a néptánc és az egészséges életmód közötti kapcsolatot, este pedig a táncművész vezetésével gyakorlatban is a kérdés végére jártak a Pünkösdi csűrdöngölő elnevezésű koncert és táncház keretein belül. Még aznap a komolyzene kedvelői Tokody Ilona Kossuth-díjas operaénekes, Muskát András operaénekes és a Mendelssohn Kamarazenekar Mozart-estjét hallgathatták meg.

A fesztivált hétfő este a Mária evangéliuma című, Tolcsvay László, Müller Péter és Müller Péter Sziámi szerzőhármas jegyezte mű zárta, Sáfár Mónika és Sasvári Sándor főszereplésével.

 

Kicsit másképp

A Vaszary-villában két különleges alkotó, Albrecht Dürer és Jovánovics György kiállítását ezúttal két, egymástól eltérő művészeti megközelítésben, Szalma Tamás színész és Bodnár Szilvia művészettörténész társaságában járhatták körbe.

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a veol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!