Balatonfüred

2016.09.23. 20:50

Széchenyi évforduló: Három hajó is köszöntötte

Balatonfüred - Ki a győztes, ki az első, ki az egyetlen? Kérdezzük, kérdezi a nép lelke. Nagyobb, fénylő korokban meg is találja. Nem csak mindig egyet, ha egy korszak olyan gazdag, mint a reformkor volt - mondta Melocco Miklós Kossuth-díjas szobrászművész.

Kekk Sára

A Széchenyi István születésének 225. évfordulója alkalmából tartott megemlékezésen Balatonfüred Város Koncert Fúvószenekara köszöntötte a Tagore sétányon, a Széchenyi-szobornál a résztvevőket. Ezután három hajó, a Jókai, a Kelén és a Csobánc tett tiszteletkört hajókürttel kísérve a Balatonon a legnagyobb magyar tiszteletére.

A hagyományoknak megfelelően átadták a Széchenyi István vitorlás-emlékverseny vándordíját, amelyet zsinórban harmadszor a Principessa Libera legénysége nyert meg.

Melocco Miklós Kossuth-díjas szobrászművész Füreden  Fotó: Kekk Sára

Balatonfüred Város Összkara és a balatonfüredi fúvószenekar műsora után Bóka István polgármester átadta a Széchenyi István vitorlás-emlékverseny vándordíját a Principessa Libera legénységének. A közel 200 hajós mezőnyben az Oroszlán Péter irányította Principessa mögött a Sirocco és a Gardazzura végzett a dobogó második és harmadik helyén. A rendezvény Melocco Miklós Kossuth-díjas szobrászművész, a Nemzet Művészének beszédével folytatódott.

- Akiről beszélek, nem volt egyedül. Tudta és mondta is akkor minden magyar. Kettőjük útja sokáig közös volt. A reformkorból nőttek ki, és ők alkották a reformkort, ezt a sokcsillagú korszakot. Egymással vívtak ugyanazért, a szabad, és független magyarországért. A legnagyobb magyar, és Kossuth apánk. Ők a XIX. század magyar nemzetének két istenült legszebb álma.

Élő két ember, ami azt jelenti, hogy az álmok valóságosak - mondta a szobrászművész, aki ezután a Széchenyi család több kiemelkedő tagjáról is megemlékezett.

A beszéd után Lukács Sándor Kossuth- és Jászai Mari-díjas színész szavalt a megemlékezésen, majd koszorúzással zárult a program.

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a veol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!