Balatonfüred

2016.05.03. 06:33

Prizmával riasztanak vadat

A máshol már kipróbált és jól vizsgázott megoldást megyében elsőként a 73-as út mellett vezették be, az út szélét jelző műanyag oszlopokra vadat riasztó prizmát szereltek.

Tremmer Tamás

A vad által veszélyeztetet útszakaszokon a közlekedés biztonságának növelésére fogott össze a rendőrség, a megyei közútkezelő, valamint a Bakonyerdő Zrt. Az ország más pontján már kipróbált és jól vizsgázott megoldást megyénkben elsőként a 73-as út mellett vezették be, az út szélét jelző műanyag oszlopok erdő felőli részére vadat riasztó prizmát szereltek, tájékoztatott Szekrényes Tamás, a balatonfüredi erdészet igazgatója.

A megoldás lényege, hogy a prizma zöldes szúrófényt bocsát ki, amely az erdőben bujkáló vadat megriasztja, s így reményeik szerint elkerüli a főútvonalat. A prizmákat már felszerelték. Az együttműködés részeként a Bakonyerdő Zrt. vállalta, hogy az útpásztát kiszélesíti. Ez egyrészt szélesebb látképet biztosít az itt közlekedőknek, másrészt a prizma is hatékonyabban világit be az erdőbe, ha nincs előtte nagy növényzet. Mindegyik a közlekedés biztonságát szolgálja. A munkával napokon belül végeznek.

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a veol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!