Balatonfüred

2016.08.17. 15:45

Német paradicsom lesz a Balaton?

Balatonfüred - Nemrég azt rebesgették, hogy Németországból a Balatonra menekülnének a migránshelyzet elől az állampolgárok. De tényleg újraindul a német megszállás ?

Piltman-Horváth Barbara

A napokban megjelent cikk szerint a rendszerváltás előttihez hasonló népszerűségnek örvend a Balaton a németek körében, leginkább országuk migránspolitikájának köszönhetően. Azoknak, akiknek szimpatikus Magyarország álláspontja a menekültekről, szívesen költöznének hozzánk, és már régi jó ismerősként köszöntenék őket a Balatonon is.

A rendszerváltás előtti időszakban a németek körében roppan kedvelt volt a magyar tenger, többek között azért is, mert itt találkoztak az akkor még két államban (a keletiben és nyugatiban) élők a rokonaikkal. Ezért is lett a vendégnyelve szinte kizárólagosan a német. - Az tény, hogy otthon érzik magukat és nyelvi akadállyal sem kell megküzdeniük, így nem csoda, ha szeretnek a Balatonra járni - mondta megkeresésünkre Tanay Miklós ingatlanszakértő.
- Azt azonban túlzás lenne kijelenteni, hogy megrohannának minket és a rendszerváltás előtti német üdülőparadicsommá válna a tó körzete.

Fotó: Penovác Károly

Tanay Miklós elmondta, nekik is vannak ügyfeleik az Európai Unióból, de nem csak németek, angolok is.
- Nem törvényszerű, hogy mindenki ide menekül a migránsválság elől. Az elmúlt években leapadt az érdeklődés az ingatlanok után, jóval kevesebben vásároltak házakat, nyaralókat. Most van némi külföldi érdeklődés, és egyből fel is nagyítják, eltúlozzák - véli a szkértő. Szerinte tény, hogy hozzájárul a piac élénküléséhez a migránshelyzet és a kormány politikája ezzel kapcsolatban, de tömeges érdeklődést írni túlzás lenne. - Angol részről is vannak megkeresések, kicsit megélénkítette az ingatlanpiacot a menekültválság, de erős túlzás azt állítani, hogy akár a rendszerváltás előtti nagy német időszak is visszatérhet a Balatonhoz - véli Tanay.

 

A vásárlók többsége a nyugdíj előtt állók, nyugdíjasok korosztályából kerül ki, ma már elsősorban a lakóingatlanokat keresik, vagy olyan nyaralókat, amiket téliesíteni tudnak.

A nyaralóknál még azt is vállalják, ha esetleg még nem építették ki a fűtésrendszert, akkor annak a költségét is bekalkulálják.



Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a veol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!