Balatonfüred

2016.08.23. 19:05

Nagy gyerekek asztala - Közel százméteres pályán zajlott a nemzetközi forgalom

Balatonfüred - Csipegető tyúkok, gereblyéző nő, kovács, libikókázó gyerekek, magyar, román és osztrák mozdonyok várták a kis és nagy gyerekeket a konferencia-központban.

Kekk Sára

Nemzetközi vasútmodell-kiállítást rendezett a településen a Balaton Szabadidő és Konferencia Központban a veszprémi Baross Gábor Vasútmodellező és Vasútbarát Klub. A rendezvényen három ország négy klubja mutatta be terepasztalait és vasútmodelljeit.

- A veszprémi Baross Gábor vasútmodellező klub, a tapolcai Batsányi János vasútmodellező klub, a Nagyváradi Vasútmodellező Klub, a bécsi BK 1951 vasútmodellező klub elemeiből körülbelül százméternyi pályát raktunk össze, és nagyjából tizenhat- tizenhét ember dolgozik a terepasztalon, de a teljes pályának az üzemeltetéséhez minimum hat főre van szükség egy időben - tudtuk meg a Baross Gábor vasútmodellező klub vezetőjétől, Letenyei Tamástól.

Krisztina és lányai, Viki, Lili, Kata, valamint unokatestvérük, Lilla vasútmodell-kedvelő legkisebb testvérük, Peti kedvéért jöttek el a kiállításra, de a kislányokat is hamar magával ragadta a hatalmas sínpálya és az aprólékosan kidolgozott állomások
Fotó: Kekk Sára

A látogatók között minden korosztály megtalálható, egyeseket a járművek látványa, másokat a terepasztalok kidolgozottsága ejt rabul. A kiállításon egy közel százméteres H0 modul terepasztalon látható a bécsi, nagyváradi, tapolcai és veszprémi klubok elemeiből összeállított pálya, amely idén új elemekkel, részletekkel bővült.

- A pályakidolgozást mindenki a saját lehetőségei és ízlése szerint csinálja, és lehet látni magyar állomásokat, Jánosháza, illetve Hajmáskér jelenik meg, és magyar jellegű táj veszi körül a síneket, ezek magyar rajzok alapján készültek el. Az ausztriai és romániai kollégák pedig a saját környezetüket építik. Mostani újdonságnak számítanak a mozgó figurák, csipegető tyúkok, gereblyéző nő, kovács, libikókázó gyerekek, illetve elrejtettünk egy felnőtteknek szóló jelenetet is - mondta el a Naplónak Letenyei Tamás klubvezető.

A vitrinekben pedig a Domonkos András emlékére meghirdetett VII. Nemzetközi vasútmodellversenyre érkezett modelleket csodálhatják meg az érdeklődő kicsik és nagyok.

A Baross Gábor Vasútmodellező és Vasútbarát Klub nemcsak a vasútmodellezőket és vasútbarátokat segíti, hanem évente megrendezi Veszprémben az Országos vasútmodell-kiállítás és versenyt is, amely a működő vasútmodelleken kívül vasúttörténeti dokumentumokat, relikviákat mutat be. A klub Magyarországról elsőként lett hivatalos tagja az EURO-TRACK - Vasútmodellező Klubok Európai Szövetségének, és 2010-ben Veszprém város Pro Civitate-díjában részesült.

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a veol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!