Balatonfüred

2015.07.28. 15:07

Miért is jó kempingezni? Egyre több tehetős embert is vonz ez a fajta pihenési forma

Balatonfüred - A legtöbben ötcsillagos hotelbe mennének, ha megtehetnék, más pedig akkor is az egyszerűséget választja, ha egyébként megfizethetné a luxust.. Drágábbnál drágább autócsodák állnak a kempingekben a sátrak előtt. De miért?

Prevics Éva

Szépné Szilágyi Katalin Budapesten lakik, ráadásul - ahogy ő mondja-, a belvárosban Éppen ezért nyáron amint lehet kimenekül a természetbe. Férjével minden nyáron kempingeznek, immár 32 éve. Balatonfüreden találkoztunk velük, ahol saját kicsi, de annál takarosabb lakókocsijukban fogadtak bennünket. A budapesti pár már nem először tölti a teljes nyarat Balatonfüreden kempingezve. Ők is sátorral kezdték, aztán egyszer nagyon eláztak az esőben, ekkor döntöttek úgy, hogy amint tehetik, beruháznak egy lakóautóra.

A pár, aki egyébként Balatonfüreden is ismerkedett meg évtizedekkel ezelőtt, ha pihenésre szánja magát, csakis a kikapcsolódásnak ezt a formáját választja. Belföldre és külföldre is lakóautóval indul. Szépné Szilágyi Katalin és férje azt mondja: leginkább a szabadságot szeretik a kempingezésben. Azt, hogy közel lehetnek a természethez, hogy szabadon biciklizhetnek a területen belül, saját ágyban aludhatnak és a saját dolgaik veszik őket körül a lakóautóban.

Szépné Szilágyi Katalin évtizedek óta minden nyarat kempingezéssel tölt férjével. Szívesen olvas vagy relaxál a természetben. Fotó: Prevics Éva

Sokan még mindig azt hiszik, hogy a nyaralók az olcsóság miatt választják a kempingezést, de ez nem igaz. Legtöbben a szabadságot keresik ebben a pihenési formában- mondja a balatonfüredi kemping vezetője. Sokaknak fontos a kényelem is, hogy fürdőruhában lehetnek egész nap, a vacsorához sem kell felöltözni. Ahogy kilépnek a lakókocsiból, máris a természetben vannak. Ez egy biztonságos, zárt terület, ahol gyakran köttetnek barátságok, és a kempingezők vigyáznak egymás gyerekeire is- hangsúlyozta Takács Katalin.

Baráti társaságok is gyakran együtt jönnek ide nyaralni, sőt az is előfordul, hogy két ismerős család bár évközben nem tartja a kapcsolatot, nyaralását mindig közös időpontra szervezi a kempingben.

Bár a kempingezés a nyolcvanas-kilencvenes években élte fénykorát, ma is nagy tömegeket vonz. Egyre több magyar vendéget látni a balatoni kempingekben, de sok az osztrák, német, dán és holland visszajáró turista is.

Nem azért választják mert olcsó

Egyre népszerűbb a turisták körében a kempingezés. A magyarok mellett a tehetősebb államok polgárai is szívesen választják a látszólag puritán nyaralást pihenésül. Jönnek dánok, hollandok, németek egyaránt. Akár hetekig sátorban vagy lakókocsiban alszanak, lemondanak a hétköznapokban sokszor oly természetes kényelmükről azért, hogy minél közelebb lehessenek a természethez. Azt mondják olyan szabadságot, mint a kempingezés, semmi más nem ad nekik.

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a veol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!