Balatonfüred

2015.06.29. 13:34

Mérlegen a balatoni strandok - A nyaralók szemével vizsgálták a fürdőhelyeket

A Balaton családbarát strandja a balatonfüredi Esterházy strand lett. Megválasztották a tó kerékpárosbarát, a legsportosabb, illetve a legjobb szabad strandját is. A fürdőhelyek színvonalát egy, két és három csillaggal minősítették.

Prevics Éva

A Balatoni Szövetség idén is meghirdette a Kék Hullám Zászló strandminősítést. Bizonyos strandoknál komoly fejlődés látszik, de vannak olyanok is, ahol megállt az idő – írja tapasztalatairól közleményében a szervezet.

Az idei évben néhány változást vezettek be. A jelentkező strandoknál a kötelező elvárások mellett (vízimentés, ÁNTSZ-jegyzőkönyv) nézték a látogatók kényelmét, komfortját biztosító szolgáltatások színvonalát is. A strandokat az elmúlt évektől eltérően idén működés közben nézte a Balatoni Szövetség, így az ellenőrző bizottság a strandot igénybe vevő turisták szemével is vizsgálhatta a szolgáltatásokat. Nem csak a vizesblokkok megléte, hanem a felszereltsége, tisztasága is szempontként szolgált. Vizsgálat tárgya volt még a mozgáskorlátozott parkolóhelyek megléte, a strand megközelíthetősége, valamint az is, hogy alakítottak-e ki a mozgássérültek számára illemhelyet, zuhanyozót, illetve, hogy biztosított-e a vízbe jutásuk.

Fontos szempont volt a sportpályák megléte és állapota, a vízi sportolási lehetőségének biztosítása (illusztráció: Stiger Ádám)

Fontos volt, hogy a kisgyermekes családok számára milyen szolgáltatásokat kínálnak. Rendelkezik-e a strand lídós partszakasszal, a játszótereknek pedig minél több korosztály számára használhatónak kellett lennie. Ellenőrizték, hogy a vizesblokkokban biztosítanak-e pelenkázót, családi öltözőt, szempont volt, hogy mennyire árnyékosak a játszóterek. A vízfelület tisztaságát, a meder állapotát, a hínárosodást, a bejárók minőségét, a napozórészeket, az árnyékos felületek arányát, a szemetesek mennyiségét, a járdák állapotát, a szelektív hulladékgyűjtést, valamint a strand tisztaságát is szemügyre vették. Pontozták a vendégek közérzetét javító szolgáltatásokat, mint például a virágosítást és a dohányzásra kijelölt helyek szabályozását. Fontos szempont volt a sportpályák megléte és állapota, a vízi sportolási lehetőségének biztosítása, továbbá a külső és belső kabinok, hideg és melegvizes zuhanyozók megléte, állapota. Előnynek számított, ha a strand területén több színvonalas szolgáltatás működött. Értékelték a vendéglátóegységek kínálatát, összképét, az értékmegőrző, a WIFI, a kerékpártárolók meglétét, a parkolók számát és állapotát.

Fontos volt, hogy a kisgyermekes családok számára milyen szolgáltatásokat kínálnak a strandok (illusztráció: Stiger Ádám)

A nevezett strandok közül idén nyolc lett három-, 14 kettő-, hat pedig egycsillagos minősítésű. Veszprém megyében előkelő három csillagos minősítést kapott a balatonfüredi Kisfaludy és Esterházy strand, a csopaki községi strand és a szigligeti községi strandfürdő. Két csillaggal díjazták a balatonfűzfői Fövenyfürdőt, az ábrahámhegyi községi strandot, a balatonakali strandot, a balatonalmádi Wesselényi strandot, a badacsonytomaji Badacsony strandot, valamint a zánkai és alsóörsi strandot. Egy csillagot a badacsonytomaji városi strand és a fűzfői Tobruk érdemelte ki.

A Balaton családbarát strandja címet a füredi Esterházy strand kapta. Ágoston Ferenc, a Probio Kft. üzemeltetési vezetője a Naplónak elmondta: 2010 óta fejlesztették az Esterházy strandot. A cél kifejezetten egy nyugodt, békés, barátságos, a családok és a pihenésre vágyók igényeit kielégítő strand kialakítása volt. A strandon adott a lidós, vagyis a lassan mélyülő, homokos partszakasz, mely a gyerekeseknek lehet kiváló. Van két nagyobb és két kisebb játszótér, melyek mellett a területen elszórva további játszóeszközök állnak a kicsik rendelkezésére. Tavaly óta még vízijátszótér is várja a kicsiket. A családokat animátorok szórakoztatják. A babák és mamák számára pedig pelenkázókat tettek elérhetővé.

A tó kerékpáros-barát strandja a balatonberényi községi fürdőhely, a legsportosabb strandja a vonyarcvashegyi Lidó strand lett. Ruszinkó Ádám államtitkár a legjobb szabadstrandnak ajánlott fel különdíjat, ezt idén a boglári Platán strand kapta. A Nők a Balatonért Egyesület a minősítés során legtöbb pontot elérő strandot különdíjjal jutalmazta, idén ez a balatongyöröki községi strand lett.

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a veol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!