Balatonfüred

2017.02.10. 21:05

A milliárdokról ki dönthet?

Balatonfüred – Csaknem négyszázmilliárd forint fejlesztési pénzről esett szó, ezért megtelt az önkormányzat tanácsterme a Balaton Fejlesztési Tanács tegnapi ülésén.

Sági Ági

Mint Bóka István elnök fogalmazott, a fokozott érdek-lődés talán annak volt köszönhető, hogy az első napirendi pont tájékoztatót ígért a balatoni fejlesztésekhez kapcsolódó döntésekről és a szükséges intézkedésekről. A kormány tavaly decemberi határozata szerint a balatoni fejlesztésekre több pénz jut.

Mozsár István és Gajda Tibor a BFT tegnapi ülésén. Nem lesz olyan pályázat, mely forráshiány miatt nem indulhat majd el Fotó: Sági Ági

A 2020-ig tartó fejlesztési ciklusban magyar és uniós forrásokból 365,4 milliárd forint áll rendelkezésre, melynek szétosztásáról egy újonnan alakult cég gondoskodik. A tegnapi ülés volt a pénzek elosztásáért felelős, frissen alakult Balatoni Turisztikai Fejlesztő Zrt. (BTF Zrt.) vezérigazgatójának bemutatkozása is a BFT előtt. Mozsár István, aki a Városliget Zrt. vezérigazgatói posztjáról került a BTF élére, elmondta, hogy a balatoni fejlesztési pénzek elköltésének szakmai irányítását a Magyar Turisztikai Ügynökség (MTÜ) végzi, a BTF a gyors és hatékony forrásbiztosításért felel majd. Ígérete szerint a négyéves időszak indítási fedezetét biztosítják, így nem lesz olyan pályázat, mely forráshiány miatt nem indulhat majd el.

Gajda Tibor, a Magyar Turisztikai Ügynökség vezér-igazgató-helyettese elmondta, hogy terveik szerint a kempingfejlesztési pályázat ősszel indulhat, és lesz gyógyhelyfejlesztésre is pályázati lehetőség. Kiemelte, hogy a GINOP 7.1.9-es pályázatain csak a kiemelt turisztikai fejlesztési térségek indulhatnak majd. Elmondta, hogy a tervek szerint 6-800 millió forint jut majd balatoni marketingfejlesztésre, balatoni márkaépítésre. A helyi települések márkázása a települések feladata lesz, a Balaton márkázása pedig a programé. Április végén várható a szálláshely-fejlesztési pályázat társadalmi vitára bocsátása, a pályázatok benyújtását előzetes egyeztetések előzik majd meg. Idén a kisebb szálláshelyek fejlesztési pályázatainak előkészítése várható. Elvárás lesz, hogy a szálláshelyek csomagajánlatokat alakítsanak ki, hogy a szállással strandbelépő vagy hajójegy is járjon.

A tegnapi ülésen a Balaton-törvény tervezett felülvizsgálatáról, valamint a településképi törvényről és végrehajtásáról tartott tájékoztatót Kolossa József, a Miniszterelnökség területrendezési és települési főosztályának főosztályvezetője.

Az előadás kapcsán Bóka István, Balatonfüred polgármestere megjegyezte, hogy a települések számára előírt arculati kézikönyv és szabályozási terv elkészítésének költségeihez központi támogatásra lenne szükség.

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a veol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!