Balatonfüred

2015.05.15. 14:37

Hazatért a legendás Rabonbán!

Hetvenegy hosszú esztendő után ismét a Balaton első kikötőjében, egykori otthonában ring a vízen a legendás vitorlás, a Rabonbán.

B. Virág Rita

A Rabonbánt mindenki csak a legendás színművész Bujtor István hajójaként ismeri. Az 1937-ban épült 30-as cirkálóval 1969-ben nyerte meg új tulajdonosa a Kékszalagot Berta Lajos kormányzásával. 1980-ban került a hajó az MKB vitorlás szakosztályához, ahol Bujtor István lett a kapitánya. Ez idő alatt a hajó 3 bajnoki címet szerzett.

A kecses hajót dr. Ugron Gábor terveztette Hankóczy Benacsek Jenővel és építtette, halála után több kézen is megfordult. Most azonban visszakerült az eredeti tulajdonoshoz, az Ugron családhoz. Dr. Ugron Gáspár Gábor a családja egyik legfontosabb feladatának tekintette, hogy visszaszerezze a vitorlást és ez most végre sikerült. Böröcz István, a Balatonfüredi Yacht Club ügyvezetője a Naplónak elmondta, nagyon büszkék arra, hogy a Rabonbán végre hazatért és otthonában, a Balaton első kikötőjében tanyázik.

- A Rabonbán építtetője dr. Ugron Gábor nagyon sokat tett a balatoni vitorlázásért. Nem véletlen, hogy 2014-ben a füredi kikötő bejáratánál emléktáblát avattunk a tiszteletére. Nemcsak remek gondolkodó és társaságformáló ember volt, hanem a Magyar Vitorlás Yacht Szövetség elnöki teendőit is ellátta 1932-1942 között, sőt az Európai Vitorlás Szövetség egyik alapítója, nagy formátumú, innovatív sportember volt magyarázta a klubvezető.

Az első Kékszalag-győztes Rabonbán a Balaton első 30-as cirkálója volt, dr. Ugron Gábor megrendelésére feltehetőleg Németországban készült 1927-ben. dr. Ugron Gábor 1937-ben új hajót épített, amelynek ismét a Rabonbán nevet adta, ez volt a Magyarországon épített 6. számú 30-as cirkáló. A 30-as cirkáló egy tradicionális hajótípus, amelyet mind a mai napig a több mint 100 éves tervezési befoglaló képlet alapján építenek, fejlesztenek.

Dr. Ugron Gáspár Gábor elmesélte, 1944. májusában dédapja kénytelen volt pénzzé tenni, miután a Gestapo lecsukta. A hajótulajdonost azért zárták börtönbe, mert titokban zsidó családokat menekített. A Budapesti SE-hez került a Rabonbán, majd a háború után elhagyott vagyontárggyá vált. Sorrendben a Vörös Meteorhoz, az MTK-hoz, a Külkerhez, majd az MKB-hoz került, végül idén februárban a banknak nem volt már pénze a hajó karbantartására, a felújítására, ezért meghirdette eladásra. Három nyilvános ajánlat érkezett rá, végül Ugron Gáspár vastag piaci árat fizetve szerezte vissza.

- Számunkra a Rabonbán családi ereklye, amit remélhetőleg több generáción át használhatunk. Most eredeti lakhelyén, a Királyi Magyar Yachtklub, a mostani BYC, hetes kikötőhelyén áll. Komoly felújításra szorul, s októberben erre szeretnék is sort keríteni. Egyeztettem már több komoly szakemberrel is, így a következő szezonban már felújítva szeljük majd vele a Balaton hullámait – fogalmazott a tulajdonos.

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a veol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!