Balatonfüred

2016.05.13. 18:55

Gyerekkorunk rajzai

Balatonfüred - Mesevárosok részletei, girbe- gurba házikók, a Pom-Pom mesék világa, Gombóc Artúr kalandjai és a nagy Ho-ho-ho-horgász váci adaptációja. Mindezek csak kósza részletek Sajdik Ferenc pénteken a Kisfaludy Galériában nyílt kiállításából.

Kekk Sára

Sajdik Ferenc évtizedeken át volt a Ludas Matyi című szatirikus lap grafikusa, valamint számos könyvet illusztrált. Igazán híressé és népszerűvé rajzfilmfigurái tették, többek között A nagy ho-hoho-horgász vagy a Pom-Pom meséi.

Csukás István Kossuth-díjas író mellett a kiállító, Sajdik Ferenc Fotó: Balogh Ákos

Kiállításának megnyitóján Hári Lenke alpolgármester felidézte a művész életének fontosabb részleteit, többek között az 1955-ös évet, mikor Sajdik Ferenc a Rádió- és Televízió Újság tördelője és rajzolója lett, és hamar közölni kezdte karikatúráit a Ludas Matyi, majd azt is, amikor belső munkatársa lett a szatirikus hetilapnak. Harminc évig hétről hétre ontotta a szellemes rajzokat. - Sokan az ő kedvéért vásárolták a lapot, mert esendő figuráit csak szeretni lehet - mondta az alpolgármester.

A kiállítás megnyitóját az alpolgármester köszöntője után Csukás István Kossuth-díjas író, költő folytatta, aki régi barátjaként tekinthet a művészre. Ahogy beszédében az író kiemelte, Sajdik Ferenc mindig is szabadon közlekedett a műfaji korlátokon át, műveit alá sem kell írnia, hiszen mindenki megismeri az általa rajzolt alakokat. Mint mondta, Sajdik az egyik legjobb magyar meseillusztrátor, és ezt annak köszönheti, hogy rajzai a gyerekek képzeletével képesek versenyre kelni.

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a veol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!