Balatonfüred

2015.06.02. 12:46

Nagykövetek kirándulása Balatonfüreden (fotókkal)

Balatonfüred - A 19. században az ország második fővárosa volt a település. Mindenki megfordult itt, aki számít- ezekkel a mondatokkal köszöntötte Bóka István polgármester a városba érkezett tizenöt nagykövet asszonyt. A programot a külügyminiszter felesége szervezte, aki szintén jelen volt.

Prevics Éva

Mátrai Márta, az Országgyűlés háznagyának, valamint Szijjártó-Nagy Szilvia, a külügyminiszter feleségének meghívására érkezett a Budapestre akkreditált 15 nagykövet asszony Balatonfüredre. Jöttek Indonéziából, Amerikából, Japánból is.

Először Balatonfüreden, a Tagore korzón tettek sétát, megtekintették a nevezetességeket, majd a Vaszary Galériába mentek, ahol megcsodálták a Picasso és a Capa tárlatot is.

Nagykövetek a sétányon. Balra elöl: Szijjártó - Nagy Szilvia Fotó: Stiger Ádám

Szijjártó-Nagy Szilvia a külügyminiszter házastársa a vendégeknek beszélt a Balatonról. Elmondta, hogy a balatoni települések rendkívül népszerűek a családok körében, nagyon szívesen töltik idejüket itt.

Bóka István polgármester is köszöntötte a nagyköveteket. Beszélt a város történelméről, nevezetességeiről.

Azt mondta: a város a 19.században tulajdonképpen az ország második fővárosa volt, hiszen aki csak számított abban az időben, megfordult itt. A kultúra és a közélet nagyságai mind ellátogattak Balatonfüredre. Ezután a Jókai hajó vitte a misszióvezetőket Tihanyba, ahol a program már zárt körben folytatódott. Ott Korzenszky Richárd tihanyi perjel üdvözölte őket az apátságban, meghallgattak egy rövid orgonakoncertet, majd egy munkaebéden vettek részt, melyen már Szijjártó Péter külügyminiszter is jelen volt.

A nagykövet asszonyok informális összejövetelét az Országgyűlés háznagya az előző parlamenti ciklus során hívta életre azért, hogy közvetlen, személyes kapcsolatot teremtsen a magyar törvényhozás, illetve az érintett nagykövetek által képviselt országok budapesti külképviseletei között, és egyben szakmai és személyes támogatást biztosítson tevékenységükhöz.

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a veol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!