Balatonfüred

2016.10.31. 14:21

Évfordulók jegyében találkoztak - Balatoni Helytörténészek III. szakmai találkozója Balatonfüreden

Harmadik alkalommal hívták össze az egy évvel ezelőtt, Balatonedericsen megalakult Balatoni Helytörténészek Szakmai Találkozóját.

Jákói Bernadett

A második, tavaszi Helka hajós konferenciaprogramot követően a hétvégén Balatonfüred adott otthont a rendezvénynek, ahol helytörténészek, kutatók, településtörténet írók találkoztak a jeles balatoni eseményekhez, történelmi személyekhez köthető évfordulók jegyében.

Vaszary Ernő egykori fürdőigazgató 1913-ban épült villája 2010-től a Városi Múzeum, Balatonfüred Helytörténeti Gyűjteménye, ma a tópart egyik, meghatározó, központi épülete. Ennek emeleti, Pálóczi termében tanácskoztak a Balatont körülölelő települések szakmai résztvevői, előadói. Takács Gábor balatonedericsi ötletgazda által a tavalyi évben kezdeményezett, napjainkra óriási érdeklődést kiváltó, mondhatni már hagyománnyá vált összbalatoni tanácskozás tapasztalatgyűjtést, szakmai találkozást biztosít valamennyi helytörténettel, honismerettel foglalkozó, a témát bármilyen értékekkel gazdagító balatoni krónikás, lokálpatrióta számára. 2016. év több jeles évfordulója is emeli a kulturális, társadalomtörténeti témaköröket, így Deák Ferenc halálának 150., a Kisfaludy gőzős vízrebocsátásnak 170., valamint a Balaton körüli utazásait megörökítő Eötvös Károly halálának 100. évfordulója.

Makra Ernőné balatonfűzfői helytörténeti kutató a 140 éve született Cséplő Ernőről, a Balaton Szövetség egykori titkáráról, igazgatójáról emlékezett meg előadásában

– Igyekezünk mi is egy olyan globális szemléletet kialakítani, mint ahogy tette ezt a maga korában Lóczy Lajos, Cholnoky Jenő, majd később Zákonyi Ferenc, a nagy balatoni tudós kutatóink is. Fontosnak tartom az együttműködést, a közös tudás létrehozását az egész balatoni övezetben. – hangzott el a rendezvényt fogadó Balatonfüred Önkormányzata és az idén 20. évfordulóját ünnepelő Balatonfüred Városért Közalapítvány nevében résztvevő Molnár Judit képviselőasszony köszöntőjében. A találkozón értékes szakmai eszmecserék, beszámolók, kutatási eredmények,  értekezések, településeken kiadott kiadványok bemutatása  hangzottak el, a tóparti települések jól ismert helyi kutatói, szakemberek tolmácsolásában. A tanácskozás résztvevői egyperces néma felállással emlékeztek meg a közelmúltban elhunyt Vollmuth Péter badacsonytördemici polgármesterről is.

A tanácskozás résztvevői P.Miklós Tamás házigazda, gyűjteményvezető segítségével megtekintették a Vitorlázeum és a Jókai Emlékház kiállításait is.

A balatoni tanácskozás résztvevői a rendezvényt követően meglátogatták a Jókai Emlékházat és a Vitorlázeum néven ismert Vitorlástörténeti múzeumot . A találkozó érdekessége, hogy a szakmai konferencia délelőtti programjának  fakultatív része volt a Tempevölgy Folyóirat által szervezett Széchenyi 225 Emléküléshez kapcsolódó városi, kultúrtörténeti  séta Praznovszky Mihály irodalomtörténész vezetésével.

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a veol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!