Balatonfüred

2016.01.21. 18:51

Balatonfüred is gyógyhely lehet 2016-ban

Balatonfüred - Az Országos Tisztiorvosi Hivatal nyilvántartása szerint jelenleg 19 minősített gyógyhely van Magyarországon, ezek száma a közeljövőben bővülhet, akár Balatonfüreddel is, egy európai uniós pályázatnak köszönhetően.

Kekk Sára

Az Állami Népegészségügyi és Tisztiorvosi Szolgálat arra számít, hogy a jelenleg beérkező évi egy-két kérelem helyett jövőre akár négy-öt település is kérheti, hogy az Országos Tisztifőorvosi Hivatal minősítse gyógyhellyé. Ez a megnevezés persze csak akkor használható valamely település vagy településrész megjelölésére, ha azt az ÁNTSZ Országos Tisztifőorvosi Hivatala gyógyhellyé nyilvánítja. Természetesen ennek szigorú feltételei vannak, többek között megvizsgálják azt is, hogy az adott hely rendelkezik-e olyan elismert, természetes gyógyhatású tényezőkkel, mint például a gyógyvíz, gyógyiszap, gyógygáz vagy az éghajlat.

– Magyarország Kormánya célul tűzte ki a természeti és kulturális örökség védelmét, hasznosításának továbbfejlesztését. A nyilvántartásban szereplő gyógyhelyek helyi önkormányzatai is pályázhatnak a gyógyhelyek önálló arculatának, nemzetközileg versenyképes környezetének és kínálatának megteremtésében – mondta el lapunknak Veress Gábor, a Balatonfüredi Állami Szívkórház főigazgató főorvosa. Mint mondta, az említett települések között szerepel Balatonfüred, és tudomása szerint a város is pályázatot nyújt be az említett fejlesztési lehetőségekre.

Balatonfüred az elmúlt évtizedben jelentős fejlődés mellett tudta növelni a város idegenforgalmának alakulását. További fejlesztések, a város arculatának célirányos alakulása gyógy-idegenforgalmi mutatóit is javítaná, amiből természetesen az Állami Szívkórház jelenlegi feladatainak ellátása mellett is profitálhat.

– A Brázay strand nem tulajdona a szívkórháznak, a kezelői jog fenntartása mellett jelenleg bérleti konstrukcióban működik.  A fennálló bérleti konstrukció határozott idejű további fenntartásával kívánja a város gyógy-idegenforgalmi fejlesztési terveit megvalósítani, azzal a feltétellel, hogy a szívkórházi betegek érdekei nem sérülhetnek, csak javulhatnak. Természetesen ehhez a tulajdonos fenntartó, irányító szerv beleegyezése is szükséges. Ezen túlmenően a város a szívkórház előremutató szakmai fejlesztési terveit is, úgy, ahogyan eddig, példamutatóan támogatja – mondta el a főigazgató.

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a veol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!