Balatonederics

2015.10.01. 10:49

Negyedévszázados jubileum - 50 éve kezdődött a barlangkutatás Balatonedericsen

Balatonederics – Éppen 50 éve kezdődött a barlangkutatás Balatonedericsen, ennek köszönhetően 25 éve fedezték fel a Csodabogyós-barlangot. Erre emlékeztek a településen.

Tremmer Tamás

Fotó: Egri Csaba

A Keszthelyi-hegység keleti peremén található Magyarország kilencedik, a Dunántúlnak pedig hatodik leghosszabb barlangja, a fokozottan védett Csodabogyós-barlang. A 393 méteres tengerszint feletti magasságban, a nemzeti park fokozottan védett területén nyíló barlang a bejárat mellett is látható szúrós csodabogyó nevű örökzöld cserjéről kapta nevét, tájékoztatott Kopek Annamária, Balaton-felvidéki Nemzeti Park Igazgatóság ökoturisztikai és környezeti-nevelési osztályának vezetője.

Fotó: Sinka Gábor

Éppen 50 éve kezdődött a barlangkutatás Balatonedericsen, ennek köszönhetően 25 éve fedezték fel a Csodabogyós-barlangot. E kettős jubileumra készült a helyi önkormányzat is. A Tájházban kiállítás nyílt az 50 éves a barlangkutatás Edericsen címmel, amely a barlangkutatás múltját, a Csodabogyós-barlang feltárásának dokumentációit mutatta be. Az érdeklődők találkozhattak a felfedezés idején tevékenykedő barlangkutatókkal, akik jó hangulatú, nyitott előadásokat tartottak emlékeikből és tapasztalataikból.

Fotó: Egri Csaba

A barlang jelenleg ismert járatainak hossza összesen immár hat kilométer, amelyek elsősorban tektonikus mozgások során jöttek létre. Egyes szakaszokon dunántúli viszonylatban igen sok és változatos képződmény (például cseppkövek, látványos hasadékok) található. A barlangászat szerelem, aki egyszer már megjárta a Csodabogyóst, újra látni szeretné.

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a veol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!