Balatonalmádi

2016.05.24. 19:05

Új helyre kerülhet a pálya - A vörösberényi helyszínen lelátó és öltöző is épül a tervek szerint

Balatonalmádi - Új futballpálya létesítésére adott be pályázatot a Balatonalmádi Sport Egyesület a Magyar Labdarúgó Szövetséghez (MLSZ), amellyel kiváltaná a jelenlegi pályát. A fejlesztés forrásait a társaságiadó-felajánlásokból és az önkormányzat támogatásával biztosítaná az egyesület.

Marton Attila

Az első elképzelések szerint egy élőfüves focipálya és egy műfüves pálya épült volna lelátóval és öltözővel a Balatonalmádi Városgondnokság melletti területen. A telek nagysága azonban nem lett volna elegendő a tervezett két labdarúgópálya, illetve az azokat kiszolgáló kiegészítő létesítmények megépítésére, ezért az önkormányzati telek melletti szomszédos ingatlan megvásárlása vagy kisajátítása is szükséges lett volna - derül ki a témában a legutóbbi testületi ülésre készült előterjesztésből. Ez a körülmény, valamint a telkek közművesítése jelentősen megdrágította volna a beruházást, amely az előzetes kalkulációk szerint meghaladta volna a 400 millió forintot, s ebből mintegy 264 millió forint terhelte volna az önkormányzatot.

Az egyesület a Bozsik-program egyik alközpontjaként két-három hetente szervez tornákat az ifjú focistapalántáknak a balatonalmádi futballpályán. A képen az egyik futballtornát nyitja meg Ács Attila egyesületi elnök

Az önkormányzat képviselő-testülete ezért egy másik helyszín mellett döntött, így a Vörösberényi Általános Iskola mellett létesülhetne - sikeres pályázat és elegendő tao-támogatás esetén - az új labdarúgópálya, szintén önkormányzati területeken. A korábbi elképzelésekkel szemben itt nem épülne még egy műfüves pálya az új helyszínen korábbi sikeres pályázat révén megépített és tavaly átadott műfüves pálya mellé. Kizárólag egy élőfüves pálya, valamint kétszáz négyzetméteres öltöző, kétszáz fő befogadására alkalmas lelátó, valamint közművesítenék az érintett telkeket, és kerítést is építenének.

Az önkormányzat idén a kiegészítő infrastrukturális beruházásokra összesen 58,4 millió forintot különített el, 2018-as költségvetésében pedig további mintegy ötvenmillió forint önrészt biztosít az egyesületnek támogatásként, amelyet kizárólag sikeres pályázat esetén és csak annak megvalósításához használhat fel.

Hiába van nagyon szép helyen, a Balaton mellett évtizedek óta a futballpálya, a tó magasabb vízállása miatt egy-egy eső után rendszeresen víz alá kerül a pálya, ami az év csaknem felében ellehetetleníti a munkát, indokolta a beruházás szükségességét Ács Attila, a Balatonalmádi Sport Egyesület elnöke. Hangsúlyozta, a város és az egyesület közös érdeke a tervezett fejlesztés, és az, hogy méltó körülmények között sportolhassanak a fiatalok. Az egyesület közel 170 igazolt labdarúgója kilencven százalékban utánpótláskorú, a futballpálya azonban mára sem az edzés-, sem a versenyzési igényeket nem elégíti ki.

Eső után a talaj nem tudja elvezetni a vizet, és emiatt rendszeresen használhatatlanná válik a focipálya

Bár az önkormányzat egy füves pálya létesítését támogatta legutóbbi döntésével, az egyesület az eredeti tervek szerint egy 90x45 méteres műfüves, valamint egy 106x68 méter alapterületű füves labdarúgópályára adta be pályázatát az MLSZ-hez. Ács Attila szerint ez nem jelenti azt, hogy sikeres pályázat esetén mindkét pályát meg kell építeni, de meg akarták teremteni annak a lehetőségét, hogy mindkettő beruházás megvalósulhasson. A műfüves pálya megépítését azért is tartaná fontosnak az elnök, mert a téli időszak nagyobb részében az új füves pálya sem lenne használható.

Ács Attila szerint a pályázat beadása azért is időszerű volt, mert - bár ezt egyelőre hivatalosan még nem erősítette meg senki - az elképzelések szerint a jövőben már új létesítmény fejlesztésére nem, csak a meglévő üzemeltetésére lehet majd tao-pályázati forrást igénybe venni.

A vörösberényi fejlesztés - abban az esetben, ha egy pálya épül - teljes költsége mintegy 225 millió forint lenne, amelyből 160 millió forintot tenne ki a füves pálya, az öltöző és a lelátó megépítése. Az összeg hetven százalékát (mintegy 112 millió forintot) kell társaságiadó-támogatásból összegyűjtenie az egyesületnek, míg a fennmaradó harminc százalékot, valamint az egyéb költségeket (például közművesítés, kerítésépítés), összesen mintegy 110 millió forintot finanszírozna önkormányzati forrásból az egyesület. Az elnök bizakodó, szerinte össze tudják gyűjteni a szükséges összeget a vállalkozásoktól.

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a veol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!