Balatonalmádi

2017.03.23. 20:25

Volt magtár, borház és rendezvényközpont, de baromfinevelde is

Balatonalmádi - Állami támogatással visszavásárolta a műemléki magtárépületet az önkormányzat, jelentette be Keszey János polgármester és Kontrát Károly országgyűlési képviselő.

Marton Attila

Ahogyan arról a Naplóban beszámoltunk, az ingatlanvásárláshoz szükséges támogatásról már tavaly decemberben döntött a kormány, ám az önkormányzat hivatalosan mostantól vált az épület tulajdonosává. Keszey János elmondta, az államtól 120 millió forint támogatást kaptak. Az épületet 114 millió forintért vásárolták meg, a fennmaradó összegből kisebb felújítást, átalakítást terveznek. Hozzátette, a támogatás odaítélésében nagy szerepe volt Kontrát Károly országgyűlési képviselőnek. A polgármester arról is beszélt, a 18. századi műemlék épület rendezvényeknek és kulturális eseményeknek adhat otthont a jövőben.

Keszey János polgármester és Kontrát Károly országgyűlési képviselő a műemlék épület tetőterében. Kis felújítás után rendezvényeknek és kulturális eseményeknek adhat otthont az egykori magtár
Fotó: Penovác Károly

Kontrát Károly hangsúlyozta, Balatonalmádi a térség egyik kulturális központja, a város a magtár épületének köszönhetően tovább erősítheti ezt a szerepét. Hozzátette, az épület új funkcióját az önkormányzat a helyi civil társadalommal közösen határozhatja meg. Az országgyűlési képviselő megjegyezte, abban, hogy a városhoz kerülhetett az épület, Kerényi Imre miniszterelnöki megbízottnak is fontos szerepe volt.

Keszey János elmondta, a magtárhoz tartozó ingatlan 5300 négyzetméteres. A kétszintes épülethez 600 négyzetméter alapterületű, ötméteres belmagasságú boltíves pince tartozik. A földszinten egy 480 négyzetméteres fogadóterem található, míg az emeleten több kisebb helyiség.

Az épület funkciója az évszázadok során többször változott: kezdetben magtárként használták, később egy borkereskedőé lett, a szocializmus alatt baromfinevelde volt, míg legutóbb borházként és rendezvényközpontként üzemelt. Bár az utóbbi két évben üresen állt a balatoni panorámával rendelkező épület, jó állapotú, és kisebb felújítás után működtethető lesz, hangzott el az ingatlan bejárásán.

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a veol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!