Balatonalmádi

2016.07.19. 19:20

Régi villák nyomában - Turisták és visszajáró nyaralók a körsétán

Balatonalmádi - Mintegy másfél tucat tizenkilencedik századi villa maradt meg a településen, az épületeket hetente vezetett túrákon ismerhetik meg a településre látogatók.

Marton Attila

A körsétákat tavaly indították el, és olyan nagy sikert arattak, hogy idén újra megszervezik azokat. A Régi villák nyomában nevet viselő, péntekenként induló városnéző túrák ötlete Illána Erzsébettől, a Honismereti és Városszépítő Kör tagjától származik, aki nemcsak ötletgazda lett, hanem valamennyi körsétán ő kalauzolta az érdeklődőket.

Illána Erzsébet (könyvvel) a Györgyi Dénes tervezte Postás Üdülő történetéről beszél a csoportnak Fotó: Nagy Lajos

A mintegy másfél órás sétán a település történetéről, a strand létesítéséről és nevezetes épületeiről hallhatnak információkat a résztvevők. A szakavatott vezető nélkül nem is lenne könnyű megtalálni a sokszor fák és jellegtelen épületek között található, jellegzetes fa- és üvegverandás villákat, amelyek többségét az 1800-as évek utolsó évtizedeiben emelték. A legutóbbi sétán - amelyen mintegy harmincan járták végig a több kilométeres utat, elsősorban Balatonalmádiba érkező turisták, valamint a településre évek óta visszajáró nyaralóvendégek - elhangzott, a legtöbb épülethez hatalmas kert, jellemzően szőlőültetvény vagy gyümölcsös tartozott. A második világháború végén több villát is bombatalálat ért és részben vagy egészben megsemmisült. A megmaradt villákat a szocializmusban vállalati üdülővé alakították, a rendszerváltás után magánkézbe kerültek.

A balatonalmádi villák többé-kevésbé megőrizték egykori kinézetüket, például a Móra utcában található egykori Balogh-villa is ilyen. A Mikszáth utcában három egykori nyaralót is láthatunk, az egyik alapját például a környékre jellemző vöröskőből rakták ki. Szintén több egykori villa bújik meg a Martinovics utcában, míg az egyik legkülönösebb történet a Kiss Jancsi-villához, vagyis az egykori cigányprímás, Orsolya János (Kiss Jancsi), nyaralójához fűződik, aki angol arisztokrata feleségével itt telepedett le a Balaton partján. Némileg eltér a többitől az Ireneion villa, amelynek nemcsak neve, hanem homlokzata és kerítése is görög és mediterrán hatásokat visel magán.

A villákat ma nyaralóként, lakóházként vagy panzióként használják, több közülük pedig üresen áll.

 

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a veol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!