Balatonalmádi

2017.01.02. 17:34

Nincs kijelölt pálya, de tele volt a jég

A hét második felétől jelölhetnek ki jégpályákat a Balatonon és a tihanyi Belső-tavon.

Marton Attila

A jégképződés már december közepén megindult a tavon, az időjárás hidegebbre fordulásával az utóbbi napokban ismét hízni kezdett a balatoni jég. Többször mértük az elmúlt időszakban a jég vastagságát, hétvégén négy centiméteres volt a jégtakaró, ami azt jelenti, nem alkalmas a sportolásra, mondta érdeklődésünkre Rasovszky Zoltán, a Balatonalmádi Városgondnokság strandi csoportvezetője. Hozzátette, amennyiben a jég meghaladja a tíz centiméteres vastagságot, és a Balatoni Vízirendészeti Rendőrkapitányság is engedélyt ad, akkor a Wesselényi strand keleti oldalán kijelölhetik a jégpályát, tartós fagy esetén már a hét második felében. Felidézte, legutóbb 2012-ben volt rá példa, hogy olyan vastagra hízott a jég, hogy ilyen területet jelöltek volna ki. A szakember felhívta a figyelmet, szigorúan tilos különböző tárgyakat és köveket dobálni a befagyott tóra: ez nem csupán a korcsolyázást lehetetleníti el, hanem a jég elolvadásával ezek a tófenékre kerülnek, és súlyos balesetekhez vezethetnek a nyári strandszezonban.

A Balaton part közeli szakaszát már jég borítja, a sirályok is egyre nehezebben jutnak élelemhez, ezért egyre közelebb merészkednek Balatonfüreden is a Tagore sétányhoz. Felvételünkön a budapesti Takács család eteti a madarakat
Fotó: Penovác Károly

Nem alkalmas még a jég vastagsága a Belső-tavon való tartózkodásra sem. A balatonfüredi tűzoltóságot kértük fel arra, hogy mérjék a jég vastagságát, mondta Tósoki Imre, Tihany polgármestere. Hozzátette, a hétfői mérés szerint öt centiméter vastag a jég, amely még nem alkalmas arra, hogy ott tartózkodjanak a korcsolyázás és fakutyázás szerelmesei. A polgármester megjegyezte, ameny-nyiben marad a fagyos időjárás, néhány napon belül meghízhat a jég, és kijelölhetik a szakemberek a jégpályát.

A jégen tartózkodás szabályait egy 2001-es BM-rendelet rögzíti, eszerint a szabad vizek jegén tartózkodni csak akkor szabad, ha a jég kellő szilárdságú, nem olvad, illetve nem mozog, és csak ott, ahol azt nem tiltják. Tilos a szabad vizek jegén tartózkodni éjszaka és korlátozott látá-si viszonyok között; jármű-vel, a biztonságos munkavégzés kivételével; kikötő, veszteglőhelyek területén és folyóvizeken.

Ugyan egyelőre nincs kijelölt pálya Balatonalmádi strandján, mégis kora délután több tucat emberrel találkoztunk a strandon. Jégkorongoztak, korcsolyáztak, csúszkáltak az emberek, önfeledten élvezték a befagyott Balatont.  "Vigyázat, csúszásveszély!" tábla jelezte, hogy a Balatonon víz helyett jeget találunk, ám sportolásra alkalmas területet még nem jelöltek ki.

- Nem is tudtuk, hogy be van fagyva a Balaton. Nézze meg, nincs is korcsolyánk - magyarázta Mészáros Jánosné. Az Almádiban élő asszony unokájával érkezett és csupán sétálni indultak a partra. - Alig várjuk, hogy hivatalosan is kijelöljék a korcsolyázóknak a pályát, egyelőre csak a part mentén csúszkálunk. Szerintem még egy-két nap és biztonságos lesz a jég, akkor pedig délutánonként korcsolyát húzunk - mondta a hölgy.

A veszprémi Németh család focizni, játszóterezni jött a strandra, ám nagy meglepetésükre és örömükre a jégre is rámerészkedtek.

- A fiúk labdáztak, csúszkáltak, és bár már nagyon hűvösre fordult az idő, csak nagy nehezen tudtam visszakönyörögni őket a partra - tudtuk meg Németh Csillától. - Legközelebb korcsolyát is hozunk magunkkal, hiszen ennél jobb időtöltést télen nem is tudok elképzelni.

Fotó: B. Virág Rita

A szintén Veszprémben élő Horváthék viszont már korcsolyával érkeztek. Az édesapa kifejtette, a part mentén koriznak a gyerekekkel, nem engedi beljebb őket.

A meteorológiai előrejelzések szerint a következő napokban nappal is mínuszokkal kell számolni, így tovább vastagodhat a Balatonon a jégtakaró. Ez azt jelenti, hamarosan hivatalosan is rámerészkedhetünk a magyar tengerre.

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a veol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!