Balatonalmádi

2016.07.21. 19:35

Hulladékból készülnek a dísztárgyak

Balatonalmádi – Üres kávékapszulákból készít ékszereket, dísztárgyakat és kisebb-nagyobb csecsebecséket Sasvári Magdolna.

Marton Attila

A hölgy gyerekkora óta alkot szabadidejében különféle kézművestechnikákkal, a kapszulaékszerek készítését két éve kezdte el, nem sokkal azután, hogy először látott az alapanyagból készült ékszert. Elsőre tűzzománc ékszernek hitte, a viselője elárulta, kávékapszulából készült. Ezután az interneten kutakodott, és saját tapasztalataira támaszkodva fogott bele az alkotásba.

Állítja, nincs benne ördöngösség, átlagos ügyességgel és némi kreativitással rövid idő alatt elkészíthető a kívánt tárgy. A munka első fázisa, hogy az alumíniumból készült, üres és kitisztított kapszulákat egy fakalapáccsal vagy egy strapabíró fémbögrével összelapítjuk, avat be Magdolna. Miután ezen túl vagyunk, a lehetőségek tárháza szinte végtelen: ékszerféléktől kezdve kisebb-nagyobb dísztárgyakig, csecsebecsékig bármi készíthető belőle, az alkotásoknak csak a fantázia és a kreativitás szab határt. Magdolnánál járva gyertyatartót készítünk néhány helyi gyerkőccel, aki szemmel láthatóan élvezi a szünidei technikaórát, pedig ez a bonyolultabb technikák közé tartozik.

Végh Dorottya és Eszter is gyertyatartót készített, Sasvári Magdolna az alkotás utolsó fázisában Fotó: Stiger Ádám

A húsz kapszula kilapítása után fogóval félbehajtjuk az érme nagyságú alumíniumlapot. Míg ezzel foglalkozunk, megtudom, Magdolna két év alatt több száz kapszulaékszert készített már, nyakláncok, fülbevalók, hajcsatok, karkötők, gyűrűk, kitűzők, gyertyatartók, szélcsengők és más, kisebb dísztárgyak kerültek ki a keze alól. Az elkészült tárgyakat leggyakrabban elajándékozza, vagy ékszerként hordja, találkozásunkkor is kávékapszulából készült nyakláncot és karkötőt viselt, ma már több mint húszféle szín közül lehet választani.

Közben gyorsan halad a munka, a félbehajtott kapszulák alsó részét összeszorítva a felső két szélét kihajtjuk, voltaképp ez lesz a díszítés, és már csak a befőttesüveg fedelére való ragasztás van hátra. Az alapanyag ma már hegyekben áll a mesternél, barátok és munkatársak is sokszor összegyűjtik neki azokat. Munka mellett, ha van egy kis szabadideje, szívesen bíbelődik az ékszerkészítéssel, de gyakran előfordul, hogy nem egyedül, hanem testvérével - akit szinte megfertőzött már a hobbijával - vagy a barátnőivel ülnek össze, hogy közösen alkossanak.

Magdolna tavaly a siketek és nagyothallók szövetségénél járt, ahol bemutatta az újfajta kézművestechnikát, a közelmúltban pedig az egyik veszprémi cég családi napjára hívták, ahol szintén nagy sikert arattak a foglalkozások. - A kapszulák ötletes felhasználásával nemcsak újrahasznosítjuk azokat, hanem másoknak is örömet szerezhetünk vele, a gyerekeket pedig nem csupán leköti, hanem fejleszti a kézügyességüket és a kreativitásukat - hangsúlyozza Magdolna, miközben elérkezünk a gyertyatartók készítésének befejező fázisához, és bő félórás munka után a helyükre kerülnek a megmunkált kávékapszulák a befőttesüveg fedelén, amelyekről az avatatlan szemek számára valószínűleg megfejthetetlen, miből készültek.

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a veol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!