Balatonalmádi

2016.06.26. 14:40

Kulturális és gyerekprogramok tarkították a Péter-Pál-napi vigadalmat Almádiban

Balatonalmádi - Két napon át a népművészeté, a népzenéé és a néptáncé volt a főszerep a településen.

Marton Attila

A Péter-Pál-napi vigadalmat idén új helyszínen, a Sóhajok hídja melletti téren rendezték, így a közönség a fellépők műsora mellett a balatoni panorámában is gyönyörködhetett. Péter-Pál napja hagyományosan az aratás kezdetét jelenti, 1901-ben pedig agrárminiszteri rendelet írta elő az aratási mulatságok megrendezését, idézte fel köszöntőjében Dudás Zsolt, a programot szervező Almádiért Közalapítvány elnöke. Hozzátette, Péter napja a halászok ünnepe is, ugyanis védőszentjüket tisztelik benne.

Tóth Zita Aranka és Tányéros Vince az erdélyi román viseletet mutatta be, a műsor alatt közreműködött Borbély Zsuzsanna és zenekara. Táncházzal fejeződött be a kétnapos rendezvény (Fotó: Marton Attila)

A kétnapos rendezvényen a hagyományokhoz híven idén is a népművészeté, a népzenéé és a néptáncé volt a főszerep. Mindkét nap délutántól népmeséket olvastak fel a gyerekeknek, valamint számos népi gyermekjátékot is kipróbálhattak az apróságok. Szombaton a Ramazuri Bábszínház Lúdas Matyi előadásával vette kezdetét a program. A megnyitón a kilencéves Dávid Eszter énekelt kalotaszegi és szatmári népdalokat, majd számos Kárpát-medencei népviseletet mutattak be a Balatonalmádi Néptáncműhely tagjai. A széki és mezőségi viseletek mellett erdélyi román és szatmári öltözéket is láthattak az érdeklődők. Az este további részében a Fűzfő Hagyományőrző és Nosztalgia Táncklub, majd a Csopak Táncegyüttes lépett fel, az első nap zárásaként a Fláre Beás együttes adott koncertet.

Vasárnap balatonalmádi együttesek mutatkoztak be a közönségnek. Színpadra lépett a Kökörcsin, valamint a Gurgolya néptánccsoport, és műsort adott a Balatonalmádi Néptáncműhely, a Ringató Balaton Néptáncegyüttes, valamint a Borostyán Dalkör.

Joós Tamás énekmondó előadásában moldvai énekeket, imádságokat és történeti dalokat hallhatott a közönség, végül a Tördemic Táncegyüttes fellépése zárt a műsort. A fellépők műsora után táncházzal fejeződött be a kétnapos rendezvény.

A programon a Veszprém Megyei Népművészeti Egyesület mesterei állították ki remekeiket, így fazekas, keramikus, bőrdíszműves, kosárfonók, szövők és lószőrékszer-készítő mesterek portékáiból is lehetett választani.

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a veol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!