Balatonalmádi

2017.03.28. 19:40

A település éke lesz

Balatonalmádi- Tojásfát avattak a településen, a díszekre mindenki a nevét vagy a települését írta fel.

Marton Attila

A Honismereti és Városszépítő Kör kezdeményezésére, valamint a Pannónia Kulturális Központ és Könyvtár támogatásával az intézmény északnyugati oldalánál található fára kedden délután óvodások és szüleik, civilek és az egyesület tagjai száznál is több tojást helyeztek fel. A szervezők elmondták, húsvétig bárki vihet díszeket, és felhelyezheti azokat a fára, valamint azt kérik, aki a fánál jár, készítsen szelfit a fel-akasztott tojásáról, és ossza meg a Honismereti és Városszépítő Kör közösségi oldalán. A résztvevők ezután a Tavaszi szél kezdetű népdallal köszöntötték a tojásfát.

Pazonyi Lilla beszélt a tojáshoz kapcsolódó hagyományokról Fotó: Balogh Ákos

Pazonyi Lilla, a szentendrei skanzen nyugalmazott tárlatvezetője a tojáshoz fűződő hagyományról beszélt az avatás után. Kiemelte, mivel a tojás az élet reményét jelképe-zi, ezért a legtöbb kultúrában szakrális jelentőséggel bír. Hozzátette, a néphagyományban a tojás fontos szereppel bír a komatál nevű szokásban is: a húsvétot követő első vasárnap a 10-12 éves lányok komatálat küldtek a barátnőjüknek, rajta tojással és egy üzenettel. A szöveg voltaképp egy eskü volt, amely szerint életük végéig barátok lesznek és támogatják egymást.

 

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a veol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!